Szegedi Arcok

Jogos volt, hogy az ellenőr feltartotta a SZIN-re igyekvő, megbírságolt tiniket? Megszólalt az önkormányzati cég

Jöttek, láttak, pórul jártak. “Szegeden mit kell csinálni a jeggyel?” – kérdezték a szegedi jegyellenőrt a SZIN-re érkező budapesti fiatalok, aki egy fejenként 7-7.000 Ft-os büntetéssel válaszolt. Az ügy nagy felháborodást keltett, egyben felvetette a kérdést: vajon az ellenőr feltarthatja-e az utast, akár úgy, hogy elveszi annak személyi igazolványát? Az egyik megbírságolt lány édesanyját követően reagált az illetékes Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kht. is.

A sztori, ha lemaradtál volna róla:

Zsanett, az egyik megbírságolt lány édesanyja a legutóbbi megkeresésünk alkalmával feltette a kérdést: feltarthatja-e az utast “erőszakkal” az ellenőr, akár úgy, hogy szabályt szeg és elveszi a személyi igazolványát? A válasz a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kht-tól érkezett, azért, mert a közhiedelemmel ellentétben nem az SZKT, hanem ők foglalkoztatják a szegedi jegyellenőröket.

“Abban az esetben, ha az utas részére Ellenőrzési Ténymegállapítás kerül kiállításra, kizárólag az adat felvétel idejére tartják fel az utast, a formanyomtatványunk kitöltése ügytől függően nagyjából 5-8 percet vesz igénybe” – írta válaszában Móra József divízióvezető, aki hozzá tette, az ellenőreik kizárólag az adatfelvétel idejére tartják maguknál a személyes okmányokat. A válasz e-mail így folytatódik: “Annak érdekében, hogy ez a legkisebb sérelemmel járjon, ellenőreink alkalmazkodnak az utasok azon kéréséhez, hogy hol kívánják az adott utazásukat megszakítani. Az esetek jelentős részében az intézkedések még a járaton befejezésre kerülnek, ilyenkor nem jár számukra időveszteséggel az intézkedés.”

Mint írja, amennyiben az utas által meghatározott célállomásig nem hajtható végre az „Ellenőrzési Ténymegállapítás” kitöltése, akkor az intézkedés a leszállást követően a megállóban folytatódik, illetve az utas részére átadott példányt követően ellenőrünk részletes tájékoztatást ad az ügyével kapcsolatos rendezési lehetőségekről.

Az önkormányzati cég válasza kitér arra, hogy a jegyen egyértelműen szerepel az érvényesítés igénye, az utazási jogosultsághoz, ezért szerintük ezt “külön megkérdezni szükségtelen.”

A megbírságolt lány édesanyja által említett “igazolvány elvétel” témájára rákérdeztünk egy szegedi ügyvédnél is. A válasz röviden, hogy az ellenőrnek az adatfelvételt követően nincs joga magánál tartani az utas személyi okmányait, akár rövid időre sem, bármi is legyen ezzel a célja. Sőt, fontos tudni, hogy bármennyire is erélyes az ellenőr fellépése, ahhoz sincs joga, hogy kipakoltassa a zsebeidet és természetesen a táskádba sem nézhet bele annak érdekében, hogy felkutassa az irataidat.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: faceless niches
'Fel a tetejéhez' gomb