KözéletSmart Szeged

Megvan a dátum: Lázár János bejelentette, mikor indulhat el a tram-train utasforgalom

A tervek szerint a tesztüzem lezárultát követően, november eleje és december vége között indulhat el az utasforgalom a Szeged és Hódmezővásárhely között közlekedő tram-trainen – jelentette be ma a Rádió 7 Közös Nevező című műsorában Lázár János országgyűlési képviselő.

Mint a politikus elmondta,

  • az induláshoz a vasútvillamosnak minden szigorú európai uniós és hazai előírásnak meg kell felelnie, az engedélyeztetési eljárás jelenleg is tart,
  • a szerelvényeknek pedig több tízezer kilométert kell megtenniük hiba és baleset nélkül, mielőtt utasokat szállíthatnának.

MINDEN ELKÉSZÜLT, DE MÉG KELL A PRÓBAÜZEM

A beruházás kormánybiztosa hozzátette, a programot lebonyolítók lényegében mindennel elkészültek mostanra, de az emberek biztonságával nem lehet játszani, ezért van szükség a próbaüzemre. Az interjúban itt egy fricska következett, mint mondta, semmiben sem szeretnének hasonlítani a „botrányos vásárhelyi busztenderhez”, amelyben Lázár szerint az önkormányzat veszélyeztette a helyiek biztonságát azzal, hogy olyan szolgálót jelölt ki, amelynek buszai nem rendelkeztek a megfelelő magyarországi engedélyekkel.

„15 évet dolgoztunk a tram-train rendszer kiépítésén, néhány hét vagy hónap már semmit sem befolyásol. Nem fogunk olyan butaságot csinálni, mint amit az önkormányzat vállalt a busztenderrel és a két, párhuzamosan, üresen járó buszjárattal. Az a célunk, hogy a tram-train biztonságos legyen, pontos és megbízható” – fejtette ki.

KÉSZ A MENETREND

“A menetrend lényegében kész, és az minden vásárhelyi igényét ki fogja elégíteni. Ezzel együtt is zajlik még a konzultáció, folyamatos várjuk a vásárhelyiek, a szegediek és környékbeliek visszajelzéseit, válaszait a vasútvillamossal kapcsolatban” – magyarázta Lázár János, majd hozzá tette, komoly tárgyalások zajlanak az árképzéssel kapcsolatban is. Ennek kapcsán azt nyilatkozta, olyan konstrukciót akarnak kialakítani a teljes árú jegyek és a bérletek árát illetően, hogy a tram-train olcsóbb legyen a buszos és az autós közlekedésnél is.

MEGVOLT AZ ELSŐ BAKI, BÁR, ERRŐL NEM A TRAM TRAIN TEHETETT

Kedd reggel írtuk: személyautóval ütközött az egyik futópróbán lévő tram-train hétfő este 19.50-kor Hódmezővásárhelyen, a Tóalj és Ady Endre utcák kereszteződésénél lévő körforgalomnál. Az esetre vásárhelyi olvasóink hívták fel a figyelmünket, az értesülésünket Kerepes Tamás, a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense is megerősítette.

A beérkezett információk szerint nem a vasútvillamos sofőrje hibázott:

Forrás: Promenad24.hu, Rádió 7

Tram-train fotók: Lázár János

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb