Szegedi Arcok

“Mindenféle eszköz nélkül kezdtük el az újraélesztést” – exkluzív Szeged365 interjú a Szardínián, nyaralás közben életet mentő szegedi orvossal

A hősök köztünk élnek, sőt, időnként köztünk is nyaralnak. Négy szegedi mentős, Dr. Pusztai Linda, Dr. Jászkuti Ákos, Elmer János és Bujdosó Ádám nyaralás közben mentették meg egy 25 éves lengyel férfi életét olaszországi üdülésük során a napokban. A hősies eset részleteit Dr. Jászkuti Ákos mentőorvos mesélte el, aki még mindig a helyszínen van, Costa Paradiso egyik strandján.

ÉPPEN A KÖZELI BÁRBAN VOLTAK, AMIKOR VALAKI ELKEZDETT ÜVÖLTENI: “DOKTOR-DOKTOR!!”

“Harmadik alkalommal érkeztünk Szardínia északi részére ugyanezzel a baráti társasággal, ahol szinte mindenki mentős vagy légimentős” – kezdte a beszámolót Dr. Jászkuti Ákos szegedi mentőorvos. A nyaralás harmadik napját töltötték, Costa Paradiso egyik strandján, mint mesélte, ő éppen aludt, a többiek pedig a közeli bárban múlatták az időt, amikor nagy “Doktor-Doktor” kiabálást hallottak a part felől.

VALÓSZÍNŰLEG LE AKART MENNI A TENGER FENEKÉRE, AMIKOR MEGTÖRTÉNT A BAJ

“Azt láttuk, hogy egy SUP-on húznak ki egy férfit, aki eszméletlen volt. Lerohantunk, majd egy gyors légzés-keringés vizsgálatot követően azonnal elkezdtük az újraélesztést” – magyarázta a szegedi orvos. Annyit mondtak a férfit kihúzó helyiek, hogy a parttól egy 20-25 méter távolságra találták meg, ahol már 4-5 méter mély a víz. Közben megjelent az illető barátja, aki elmesélte, látta lebukni a társát, aki valószínűleg le akart merülni a tenger fenekére, ekkor történhetett a baj.

MINDENFÉLE ESZKÖZ NÉLKÜL KEZDTÉK EL A FÉRFI ÚJRAÉLESZTÉSÉT

“Mindenféle eszköz nélkül kezdtük a férfi újraélesztését, két kollégám, a szintén szegedi Elmer János és Bujdosó Ádám felváltva, 2 percenként cserélve alkalmazták a mellkaskompressziót, miközben Dr. Pusztai Linda kolléganőmmel a légutakat tettük szabaddá” – magyarázta a szegedi orvos. Mint mondta, azt tudták, hogy a táskájukban van adenalin-injekció, ezt a különféle allergiás reakciók elleni óvintézkedésként tartják maguknál nyaraláskor. A kollégák közül Szirom Sándor, a Szentesi Légibázis pilótája rohant el az injekciókért. “Elég nagy volt a pánik a környezetünkben, jeleztük, hogy azonnal hívjanak segítséget” – mesélte Dr. Jászkuti Ádám.

Mire a vízimentők a szomszédos partszakaszról átértek, a szegedi szakembereknek köszönhetően már elindult a 25 éves lengyel fiatalember keringése. Az újjálesztés 15 percig tartott, ez idő alatt három adrenalin-injekciót kellett beadniuk a férfinak.

NEM VOLT TÉRERŐ, EGY SZIKLÁRA MÁSZTAK, HOGY TELEFONÁLNI TUDJANAK

Mint kiderült, az újraélesztés elején egy ott fürdőző felmászott egy sziklára, hogy szóljon a mentőknek – erre azért volt szükség, mert a strandon nincs térerő (ezt mi is tapasztaltuk telefonos interjú közben). “Nagyjából 30 perc alatt érkezett meg a mentőhelikopter a szomszédos Oldiából, mivel egy egészen szűk partszakaszon voltunk, egy közeli sziklára tették le a gépet, innen gyalog jöttek a légimentők, akiknek a szegedi mentősök és szentesi társaik segítettek a férfi stabilizálásában.”

Dr. Jászkuti Ákos elmondása szerint a 25 éves, lengyel fiatalember az leszállításkor nem volt magánál, de a keringés és a légzés visszaért, ez utóbbit segíteni kellett a légút biztosításával. Később annyit megtudtak, hogy a megmentett férfi állapota stabil, de továbbra is kritikus.

ILYENEK A HÉTKÖZNAPOK HŐSEI: SZÁMUKRA TERMÉSZETES, HOGY SEGÍTENEK

A szeged orvos nagyon korrektül zárta telefonos interjúnkat, mint mondta, biztos abban, hogy a lengyel férfi akkor is a lehető legjobb ellátást kapta volna, ha nem magyar, hanem osztrák, román vagy bolgár kollégák nyaralnak a partszakaszon. Számukra természetes és ösztönös dolog a segítségnyújtás, erre esküdtek fel, így élik a mindennapjaikat.

Rettenetesen büszkék vagyunk Rátok, Szegedi Hősök,

  • Dr. Pusztai Linda,
  • Dr. Jászkuti Ákos,
  • Elmer János,
  • valamint Bujdosó Ádám.

…és természetesen a csapat másik két, nem szegedi tagjára is, Szirom Sándor pilótára és Kiss Kálmán paramedikusra is. A teljes interjú, vágatlanul, a teljes beszámolóval:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb