Közélet

Felújították a klárafalvi Szent Kereszt-templomot

Hazai és uniós támogatással felújították a klárafalvi Szent Kereszt-templomot, amelyet hálaadó búcsúi szentmise keretében vasárnap áld meg Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök – tudtuk meg az egyházmegye közleményéből.

A ma ötszáz lakosú, Csongrád-Csanád megyei Klárafalvának már a középkorban is volt temploma, amelyet Assisi Szent Klára tiszteletére szenteltek, ez azonban a török korban a településsel együtt elpusztult.

Az 1935-ben épült, a Szent Kereszt tiszteletére szentelt templom hossza tizenhat, szélessége négy méter. Megjelenése puritán, csak homlokfala díszített. Különlegessége a nyeregtetőben rejlik, amely a bejárati ajtó középen helyezkedik el, fölötte található a harang. A homlokzati fal a tetősík fölé magasodik, íves párkányhoz hasonlóan húzódik a toronyrész két oldalánál. A hátsó zárófal előtt látható a fából készült oltár, fölötte a feszület. A falakon 14 stációkép olajfestmény látható.

A felújítás során szigetelték a főfalakat, új mészkőburkolatot kapott a liturgikus tér, korszerűsödött az elektromos hálózat, energiatakarékos lámpatesteket szereltek fel, akadálymentesítették a sekrestyét, újrafestették az épület belső falait és a padokat. A templomtér megfelelő hőmérsékletét padfűtés biztosítja. Szigetelték, majd új vakolattal látták el a homlokzatot, kicserélték a tetőszerkezet héjazatát, és új ereszcsatorna-rendszert építettek ki. A templom energiaellátását napelemes rendszer biztosítja.

Az épületet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap, a hazai központi költségvetés, valamint a Szeged-Csanádi Egyházmegye és a helyi plébánia forrásaiból, mintegy 65 millió forintból korszerűsítették.

A hálaadó búcsúi szentmise keretében történő áldás helyszíne és időpontja:

  • Időpont: 2021. szeptember 19. (vasárnap) 16 óra
  • Helyszín: Szent Kereszt-templom (Klárafalva, Kossuth u. 18.)

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb