KözéletVideo365

Kormányinfó, Gulyás Gergellyel: minden 18 év alatti gyermeket nevelő család vissza fogja kapni a 2021-es SZJA-t (frissítve)

Kedden kormányülés volt, a meghozott döntésekről délelőtt 10.30-tól Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely számol be élőben, a Kormányinfón. A járványügyi számok egyre vészjóslóbban festenek, ma reggelre az utóbbi hetek-hónapok rekordját jelentő 546 új esetet regisztráltak az országban, várható, hogy valamilyen formában szigorítások jönnek. Az utóbbiak kapcsán Orbán Viktor legutóbb azt mondta, ezek főként a be nem oltottakat érinthetik majd.

10:30-kor kezdünk, jövünk majd folyamatosan frissülő, szöveges tudósítással és live stream-mel is!

10:40 CSÚSZÁS VAN, MÉG SEHOL SEMMI

Bár a kezdést 10.30-ra jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, egyelőre még nem kezdődött el az esemény. Mi az alábbi három témára saccolunk:

  • romló Covid-adatok és az ezekhez köthető kormányzati intézkedések,
  • gázvita, Kijev álláspontja szerint ugyanis a Magyarország és a Gazprom orosz energiavállalat között hétfőn köttetett, 15 évre szóló megállapodás csapást jelent a magyar–ukrán kapcsolatokra nézve, amire sarkalatos választ fognak adni,
  • és a déli határszakasz, ide egyébként pont a mai napon érkezett 50 újabb cseh rendőr, hogy segítse a növekvő migrációs nyomással szembeni védekezést.

10:44 KEZDÜNK

Kivételesen megint kedden tartott ülést a kormány, ezért csütörtök helyett szerdán tartják a kormányinfót, kezdte Szentkirályi Alexandra, majd átadta a szót Gulyás Gergelynek.

10:45: MINDEN 18 ÉV ALATTI GYERMEKET NEVELŐ CSALÁD VISSZA FOGJA KAPNI A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓJÁT

Gulyás Gergely azzal kezdte, ha 5.5 százalék felett lesz az idei növekedés, akkor a családosok visszakapják az idén befizetet SZJA-t. Mivel a Pénzügyminisztérium szerint az idei növekedés akár a 7.5 százalékot is elérheti, a miniszter szerint 100%-ra lehet venni a kormány ígéretét, vagyis:

…minden 18 év alatti vagy iskolába járó gyermeket nevelő család a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadóját vissza fogja kapni, az államkincstár a jövő év elején rendezi mindezt.

Néhány technikai kérdést is tisztáztak a keddi kormányülésen, azon gyermeket nevelő szülőknek jár a kedvezmény, akik 2021 bármely napján valamilyen családi kedvezményre voltak jogosultak.

10:49: 10 + 5 ÉVES SZERZŐDÉST KÖTÖTTEK A GAZPROMMAL

10+5 éves gázvásárlási szerződést kötött a magyar kormány a Gazprommal. Mint Gulyás Gergely mondta, ez biztosítja a rezsicsökkentés vívmányainak a megőrzését:

“Továbbra is az egyik legalacsonyabb gázárat fizetik majd a magyar fogyasztók.”

Évi 4,5 milliárd köbméternyi gáz érkezik a déli és az osztrák útvonalon – fejtette ki a miniszter. Gulyás Gergely kiemelte, hogy a hazai gáztározók 83 százalékosan vannak feltöltve. “Ha az ellenzék vágya teljesülne, akkor 386 ezer forinttal kellene többet fizetnie egy átlagos háztartásnak” – fejtette ki.

10:52 OLTÁS, OLTÁS, OLTÁS

Gulyás Gergely a vírus részhez érve ismertette a ma reggeli számokat, ezeket most nem ismételnénk el, az alábbi cikkünkben mindent megtalálsz:

A negyedik hullám azért tud eltérni az előző háromtól, mert nagy mennyiségű vakcina áll az ország rendelkezésére.

Egy jó hír: a miniszter semmiféle szigorításról nem beszélt, ilyen jellegű bejelentés tehát nem történt.

10:55 THAT’S ALL, FOLKS!

Gulyás Gergely a végén még elmondta, hogy csütörtökön Hajmáskéren lesz kihelyezett kormányülés, hadgyakorlattal egybekötve. A Kormányinfó érdemi része ezzel véget is ért, újságírói kérdések következnek.

11:01 ELROMLOTT MIKROFON, ELŐVÁLASZTÁS, KOREOGRAFÁLT SZÍNDARAB, HELYREÁLLÍTÁSI ALAP

Viccesen indult az ATV riporterének kérdése, a mikrofon elromlott, volt egy kis szünet, nomeg egy kis méltatlankodás a kollégától. A kérdés az volt, hogy Gulyás Gergely mit szól a 600 ezres előválasztási résztvevői számhoz, az újságíró szerint ez a szám magas, a miniszter szerint viccesen alacsony.

“Ez a választásra jogosultak 7-8 százaléka, véleményem szerint ekkora támogatottsága van most az ellenzéknek” – mondta Gulyás Gergely, majd hozzá tette, úgy gondolja, szerintük nincs verseny, koreografált show folyik, a tehetséges és tehetségtelen színészekkel játszott vígjáték végkifejlete már meg van írva, a forgatókönyv szerint Karácsony Gergely lesz a jelölt.

A Miniszterelnökség vezetője egy másik kérdésre azt mondta, hogy egyelőre nem lehet megmondani, lesz-e megállapodás a helyreállítási alapról. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb