Közélet

Magyarország gázellátása a következő 15 esztendőre biztosított: megnyitották a szerb-magyar gázvezetéket Kiskundorozsmán

Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter ma hivatalosan is nyomás alá helyezték Kiskundorozsmán a szerb-magyar gázvezetéket. Mivel a hivatalos start október 1, ezért ma került hivatalosan is átadásra, ami azt jelenti, hogy holnaptól innen érkezik majd az orosz gáz délről az országba.

A hivatalos átadón Szijjártó Péter külügyminiszter elmondta, hogy egy ország gázellátása nem lehet sem ideológiai sem politikai kérdés, ugyanis ideológiával és politikai nyilatkozatokkal nem lehet fűteni a lakásokat és a házakat. “Ideológiával és politikai nyilatkozatokkal nem lehet működtetni az ipart sem. A fűtéshez és az ipar működtetéséhez gáz kell” – tette hozzá a külügyminiszter.

MAGYARORSZÁG GÁZELLÁTÁSA A KÖVETKEZŐ 15 ESZTENDŐRE BIZTOSÍTOTT

“Új megállapodásra volt szükség, hosszú ideig tárgyaltunk és hétfőn meg is tudtuk kötni az új időszakra vonatkozó szerződésünket, ami a holnapi naptól hatályos. Magyarország gázellátása a következő 15 esztendőre biztosított” – emelte ki Szijjártó Péter, majd hozzátette, hogy évente több mint 4,5 milliárd köbméter gázt vásárolunk két útvonalon, az eddiginél kedvezőbb áron. Szijjártó Péter azt is elmondta, hogy a kiépült szerb-magyar gázvezetéken évente 8,5 milliárd köbméternyi gázt tudunk Magyarországra szállítani, majd hozzátette, hogy holnap, azaz pénteken reggel 6-kor megkezdődik a kereskedelmi forgalmazás ezen az interkonnektoron.

FEJLŐDÉS ÉS STABILITÁS A RÉGIÓBAN

Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter úgy vélekedett, hogy fontos pillanat ez országa szempontjából, minthogy Szerbia eddig fizetett a gáztranzitért, míg most neki fognak ezért fizetni. Azt hangoztatta, hogy Aleksandar Vucic szerb elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök “egész Európában az utolsó szabad vezetők közé tartoznak, akik kizárólag saját népük érdekét nézik”, s a mostani projekt sikere is annak köszönhető, hogy ellen tudtak állni a nyomásgyakorlásnak. Végezetül kiemelte, hogy amikor csak a magyarok és a szerbek önállóan döntöttek a sorsukról, akkor a térségben béke uralkodott, és amíg ez így lesz, addig fejlődés és stabilitás várható a régióban.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb