Közélet

Végleges lehet a szakítás: Karácsony Gergely nyíltan vitázna, a Momentum Márki-Zay Pétert támogatja

Folytatódik az adok-kapok Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter között. A szerdai “szakítás” után ma ismét felizzott a levegő a politikusok között az előválasztás kapcsán. Konkrétan: Karácsony Gergely szócsatára invitálta a hódmezővásárhelyi, – most már riválisát – és Dobrev Klárát, míg a Momentum percek ezelőtt bejelentette, hogy bizony ők Márki-Zay Pétert támogatják.

De kezdjük az elején: a két polgármester hétfőn Hódmezővásárhelyen jelentette be, hogy szövetséget kötöttek, és közösen indulnának a második körben. Azt kérték az Országos Előválasztási Bizottságtól, hogy egymás mellett szerepelhessen a nevük a szavazólapon, ezt viszont elutasították, így mégis dönteni kellett volna valamelyikük visszalépéséről. Márki-Zay Péter többször közölte, hogy ő kész az utolsó pillanatban félrerántani a kormányt, és beállni Karácsony Gergely mögé, de a Medián és a Závecz Research kutatásai alapján – amelyek a hódmezővásárhelyi polgármesternek nagyobb esélyt adtak – már arról beszélt, hogy szerinte nem neki kellene visszalépnie. Karácsony Gergely ezután rendkívüli sajtótájékoztatón leszögezte, hogy ő nem lép vissza. A két fél szerda esti egyeztetése nem hozott eredményt, és jelen állás szerint külön indulnak a vasárnap kezdődő második fordulóban, de szombat délig még van idejük visszalépni.

KARÁCSONY GERGELY VITÁRA HÍVTA RIVÁLISAIT

Karácsony Gergely sajnálja, hogy az elmúlt napokban keveset beszéltek arról, hogy hogyan fognak jobban élni ebben az országban, és helyette olyan dolgokról volt szó, amiket ő érdekesnek talál, mert tíz évig volt kutató, de éppen azt tanulta meg ebből a tíz évből, hogy azok a politikusok, akik közvélemény-kutatásokból akarják kiolvasni, hogy mi a helyes és helytelen, el fognak bukni – közölte Facebook-videójában a főpolgármester, hozzátéve: azoknak, akiknek „nincs elég belső iránytűjük” ahhoz, hogy meghozzák a helyes döntéseket, hiába támaszkodnak kutatásokra, nem fogják látni a valós céljaikat. Az előválasztás második fordulójában október 13-án, szerdán lesz az RTL Klubon miniszterelnök-jelölti vita, de Karácsony Gergely a vasárnapi voksolás kezdete előtt is vitázna: “A választás előtt, lehetőleg még ezen a szombaton legyen vita köztünk arról, hogy ki milyen Magyarországot szeretne.” Karácsony Gergelynek a helyszín és a feltételek sem számítanak, ő ott lesz.

A MOMENTUM LÉPETT: MÁRKI-ZAY PÉTERT TÁMOGATJÁK

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke és Orosz Anna, a Momentum alelnöke a ma megtartott rendkívüli sajtótájékoztatón jelentették be, hogy pártjuk Márki-Zay Pétert támogatja a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulójában. Sajnálják, hogy Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter összefogása nem jött létre, utóbbit tartják azonban a legesélyesebb jelöltnek, és vele képzelik el, hogy létrehozható a megújulás szövetsége. Orosz Anna arra kérte a Jobbikot, hogy hozzanak világos döntést, kit támogatnak a második fordulóban. Azt várják, hogy tartózkodó magatartásukon változtassanak, Fekete-Győr András szerint a jobbikosok is Márki-Zay Pétert támogatnák. Márki-Zay Péter elmondta: végtelenül hálás, sokat jelent számára a Momentum támogatása. Biztos magában és érzi azt az erőt, hogy az ő szerepvállalásával valóban meg tudják győzni a bizonytalanokat is.

Forrás: Index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb