Szegedi Arcok

Fendler Judit, SZTE kancellár: “Bevált a modellváltás Szegeden”

Bevált a modellváltás, sőt, még olyanok is gratuláltak a szenátus tagjai közül az SZTE modellváltásához, akik korábban ellenezték – mondta Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja a Mandinernek adott interjújában. A kancellár emlékeztetett, hogy a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kapta a modellváltó hazai felsőoktatási intézmények közül a második legnagyobb összegű finanszírozást, öt év alatt közel 230 milliárd forint érkezik majd a Szegedi Tudományegyetemre.

A szenátus idén januárban 29 igen, 16 nem és 7 tartózkodó szavazat mellett döntött az alapítványi működés mellett.

NEM ÉRTETTÉK, MIÉRT ELLENKEZNEK A HALLGATÓK

Fendler Judit felidézte, hogy év elején mindössze egy hónap állt a rendelkezésükre, hogy előkészítsék a modellváltást és az erről szóló döntést az egyetem szenátusa elé vigyék. Hozzátette: jelentősen befolyásolta az igen szavazatok arányát, hogy a Hallgatói Önkormányzat ellenezte a modellváltást. Bár többször megkérdezték a hallgatókat, miért szavaztak a modellváltás ellen, nem kaptak érdemi választ. A kancellár elmondta: azért is volt érthetetlen az egyetem vezetésének a hallgatók ellenkezése, mivel volt lehetőségük közvetlenül tárgyalni Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel, valamint a minisztérium vezetőivel is.

NÖVEKEDETT A JELENTKEZŐK SZÁMA, DE EGY KICSIT BEMARHATOTT A MODELLVÁLTÁS KÖRÜLI ZAVAR

Arra a kérdésre, hogy a modellváltás óta visszaesett-e a Szegedre jelentkező egyetemi hallgatók száma, Fendler Judit azt válaszolta: idén is növekedett a jelentkezők száma, de a tavalyi évvel ellentétben nem az országos átlag felett. A kancellár szerint ez azzal magyarázható, hogy sokan zavarosnak tartották a szegedi modellváltást, ezért inkább másik egyetemre jelentkeztek.

MINDÖSSZE NÉGY-ÖT HÉT KELLETT AZ ÁTÁLLÁSHOZ

A Szegedi Tudományegyetem négy-öt hét alatt állt át az új működési modellre. Fendler Judit ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy az idő lehetett volna több is, de mivel a döntés meghozatalát komoly előkészítő munka előzte meg, szerinte ugyanezeket a lépéseket hajtották volna végre akkor is, ha a modellváltásra fél év állt volna rendelkezésre.

ÖT ÉV ALATT KÖZEL 230 MILLIÁRD ÉRKEZIK A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEMRE

Bár korábban többen is attól tartottak a modellváltást ellenzők közül, hogy az egyetemen nem lesz biztosított az oktató- és kutatómunka alapfeltétele, Fendler Judit emlékeztetett, hogy a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kapta a modellváltó hazai felsőoktatási intézmények közül a második legnagyobb összegű finanszírozást, és ez az összeg 2023-tól több mint kétszer annyi lesz, mint korábban.

Forrás: Mandiner, Index

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Dan Helmer
'Fel a tetejéhez' gomb