Közélet

Folytatódik a benzindráma, szerdán újabb csúcs dől meg a kutakon

Szerdán változik az üzemanyagok ára a hazai kutakon, így mi sem ússzuk meg az áremelkedést Szegeden. A holtankoljak.hu információi szerint most a benzin 6 forinttal emelkedik, míg a gázolaj literenkénti átlagára 8 forinttal nő. Ez egyrészt új csúcsot fog jelenteni mindkét üzemanyagtípus számára, ráadásul a gázolaj átlépi az 500 forintos lélektani határt is.

A Szeged365 közlekedési infók támogatója az Attrect Bau, Szeged újgenerációs építőipari szolgáltatója.

Legutoljára október 8-án, azaz múlt pénteken változtak az üzemanyagárak itthon, a benzin és a gázolaj literenkénti átlagára is 9 forinttal nőtt, így előbbi 482 forintra, utóbbi pedig 493 forintra került.

HÁROM ÉVES CSÚCS DŐLT MEG A VILÁGPIACON IS

Szerdán, azaz október 13-án tehát így változik az üzemanyagok ára:

  • A 95-ös benzin literenkénti átlagára 6 forinttal 488 forintra nő.
  • A gázolaj literenkénti átlagára 8 forinttal 501 forintra emelkedik.

Ezzel a benzin és a gázolaj literenkénti átlagára is új történelmi csúcsra kerül, hiszen a múlt péntek jelentette a legutóbbi csúcsdöntést, azonban mindkét üzemanyagtípus tovább drágul szerdától. Az üzemanyagok drágulása mögött elsősorban az olajár emelkedése áll, a Brent típus hordónként már 84,5 dollár közelében áll, ami 3 éves csúcsnak számít. Az emelkedés több tényezőnek is betudható, többek között a szűkösebb kínálatnak és az alacsonyabb tartalékoknak, illetve annak, hogy jelentősen nőtt a gáz ára is, amely így elindított egy gáz-olaj cserét is. Emellett szintén kedvezőtlen, hogy a forint gyengül a dollárral szemben, amely szintén fölfelé hajtja az árakat.

Forrás: portfolio.hu, holtankoljak.hu.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb