Közélet

Koronavírus: 455 új fertőzöttet találtak Magyarországon, november végén jöhet az igazi dráma

…Szeged környékén pedig kereken 20 esetet regisztráltak az előző 24 órában. Megérkeztek a kedd reggeli számok, a cikkünk végén pedig érkezik egy járványprognózis, amely alapján – ha nem történik pozitív ugrás az oltottak számában – november végén jöhet a feketeleves.

A főbb adatok:

  • A beoltottak száma 5 911 737, közülük 5 682 396 fő már a második oltását is megkapta, 911 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.
  • 455 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 829 911 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Elhunyt 17 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 30 320 főre emelkedett.
  • A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 789 322 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 10 269 főre emelkedett.
  • 733 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 110-en vannak lélegeztetőgépen.

MOST AKKOR, BAJ VAN? EGY KIS ÖSSZEHASONLÍTÁS, A LEGUTÓBBI CSÚCSOKKAL

“A koronavírus-járvány negyedik hulláma már tulajdonképpen elkezdődött, hiszen az esetszámok lassan emelkednek, az igazi gyorsulás a hűvös, nyirkos idővel fog beköszönteni” – nyilatkozta Rusvai Mikós virológus, víruskutató a köztévében még augusztus végén. A napi esetszámokat elnézve bejött a jóslata, bár, a legutóbbi járványcsúcsoktól még távol vagyunk.

  • A napi új fertőzöttek száma a második hullám (2020 ősz) csúcsán 6 819, a harmadik hullám tetején (2021 tavasz) 11 265 volt,
  • a kórházban kezelt Covid-fertőzöttek “rekordja” 8 045 és 12 553 volt a második és harmadik hullámban,
  • a legdrámaibb napon az ősszel 193, tavasszal pedig 311 volt a napi halálesetek száma.

NOVEMBER VÉGÉN LEHET A JÁRVÁNYCSÚCS, 25 EZER KÖRÜLI FERTŐZÉSSZÁMMAL

Egy washingtoni egészségügyi előrejelzéseket készítő intézet szerint, november végén lehet a negyedik hullám járványcsúcsa Magyarországon. A matematikai modell szerint ekkorra napi 25 ezer körüli tényleges fertőzésszámot sem zárnak ki.

A koronavírus sajtóközpont szerint többféle modellszámítás létezik, de szerintük igazán veszélyben az oltatlanok vannak. „A negyedik hullám nem csak a küszöbön áll, hanem ránk rúgta az ajtót, a halálos áldozatok száma is érzékelhetően növekedésnek indult” – fogalmazott Tibold Antal, a PTE-oltópont szakmai vezetője a napokban. Egy washingtoni székhelyű, matematikai számítások alapján előrejelzéseket készítő intézet szerint a koronavírus negyedik hulláma több fertőzést hozhat az év végéig, mint a tavaszi harmadik hullám. Az eddigi járványgörbéket viszonylag pontosan jósolta meg az amerikai szervezet, amelyet egyébként maga Bill Gates is támogat.

A most közölt becslések alapján: ha a jelenlegi trend folytatódik, akkor december 19-én 156 körül lesz a legmagasabb halálozási szám Magyarországon. Ha pedig romlik az emberek fegyelme, kevesebben figyelnek a távolságtartásra, akkor még az lehet valószínű, hogy a negyedik hullám tetőzése éppen a karácsonyi időszakra esik, amikor akár 230 fős napi halálozási adat is elképzelhető.

Az új megbetegedéseket a delta vírusmutáns okozza, a legnagyobb veszélyben a beoltatlanok vannak, a kormányzati Covid-portálon ezért arra kérik őket, hogy regisztráljanak és vegyék fel az oltást mielőbb.

Forrás: MTI, Koronavirus.Gov.hu, KSH

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb