Közélet

Előválasztás ’21: Dobrev vagy MZP? Véget ért a második forduló, nem kevés szegedi szállal (frissítve)

Szombat este hivatalosan is véget ért az előválasztás második fordulója, amely meglehetősen éles párharcot hozott a volt “first lady” Dobrev Klára és Hódmezővásárhely Botka-patronált polgármestere, Márki-Zay Péter között. Az előválasztás szervezői szerint vasárnap déltől folyamatosan érkeznek a részeredmények, estére pedig várhatóan kiderül, ki lesz az ellenzék miniszterelnök jelöltje jövő tavasszal.

Kire tippeltek?

Cikkünket az eredmények tükrében frissíteni fogjuk.

NEM KEVÉS SZEGEDI SZÁL VOLT: SZIN-EN CUKISKODÓ POLITIKUSOK, KAMPÁNYOLÓ BOTKA LÁSZLÓ ÉS TÁRSAI

Sőt, mondhatni, néha egy kicsit úgy éreztük, mintha Szegedről szólna az előválasztás. Augusztus végén Gyurcsány Ferenctől Jakab Péteren át Karácsony Gergelyig szinte mindenki a SZIN-en próbált bevágódni a választókor küszöbét elérő fiatalságnál, a kora ősz pedig valóságos Canossa-járással telt a Napfény Városában.

A szegedi városvezetés sem maradt ki az előválasztási propagandából, sőt, Botka Lászlót követően többek között…

  • Szabó Sándor országgyűlési képviselő,
  • Mihálik Edvin össz-ellenzéki jelölt (2-es VK),
  • Kovács Tamás gazdasági alpolgármester,
  • és a Facebook posztjaira mostanában Superman-vízjelet pakoló (WTF?) Nagy Sándor alpolgármester is MZP mellett kampányol a virtuális térben.

Hogy jó ötlet volt-e ennyire belemenni a nagypolitikába, hamarosan megtudjuk:

A két jelölt közül Márki-Zay Péter hétfőn járt Szegeden, ő speciel – annak dacára, hogy Hódmezővásárhely polgármestere – nálunk szavazott, Botka Lászlóval közösen. Pénteken Dobrev Klára zárta a sort, egy közel telt házas kampányrendezvényen:

Botka László szerint rendkívül magas volt az előválasztási résztvétel Szegeden, hogy ez konkrétan mennyi szavazót jelent, nem fejtette ki a polgármester.

KIJÖTTEK A SZÁMOK

662 ezer ember voksolt a második fordulóban, az utolsó napon 118 ezren előválasztottak – írja a Telex, akik ma estére előválasztási értékelő műsort is szerveztek. Az utóbbin a kiegyensúlyozott, pártatlan tájékoztatás jegyében csak az egyik jelölt (MZP) lesz ott. Igen, ironizáltunk.

ELKEZDTÉK A SZÁMLÁLÁST

Vasárnap reggel 9 órakor elkezdődött a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulójában leadott szavazatok számlálása – adta hírül az Index. Ezernyolcszáz doboz tartalmát kell kiborítani az asztalokra, a szavazatszámlálásban több százan vesznek részt. Déltől várhatóak a részadatok, az még bizonytalan, hogy mikorra lesz végeredmény. 

AZ ELSŐ EREDMÉNYEK: EGY DOBREV, EGY MÁRKI-ZAY

Kijöttek az első eredmények, mint az OEVB delegáltjai közölték, Tolna megyét Dobrev Klára, Budapest 4-et Márki-Zay Péter húzta be. Az előbbi szűk, az utóbbi nagyon masszív győzelmet hozott.

Tolna megye:

  1. Dobrev Klára: 5504 szavazat.
  2. Márki-Zay Péter: 5017 szavazat.

Budapest 4-es választókerület:

  1. Márki-Zay Péter: 6102 szavazat.
  2. Dobrev Klára: 1953 szavazat.

MEGVANNAK A NEGYEDÉVEL, EDDIG MZP-NEK ÁLL A ZÁSZLÓ

A szavazatok negyedénél tartanak az összeszámolással, eddig úgy tűnik, markánsan vezet a hódmezővásárhelyi polgármester. Márki-Zay Péter az eddig megszámolt voksok 60.1, míg Dobrev Klára azok 39.9 százalékát szerezte meg.

MÁRKI-ZAY NAGYOT NYERT CSONGRÁD-CSANÁDBAN

Közel 50 százalékos feldolgozottságnál Márki-Zay 60-40 arányban vezet az ellenzéki előválasztáson, az OEVB délután 6 előtt a Csongrád-Csanád megyei adatokat is leközölte. Ezek alapján a vásárhelyi polgármester nagyot nyert Szeged környékén, a megyei számok így festenek:

  • Dobrev Klára: 11 461 szavazat
  • Márki-Zay Péter: 21 769 szavazat

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb