Kikapcs

Szeged365 live: elindult a Békemenet, jön Orbán Viktor beszéde

Elindult a Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány által szervezett nyolcadik Békemenet, amely a 2006-os terror útvonalán halad. Orbán Viktor 15:30-tól mond beszédet a grandiózus esemény zárásaként.

Az első békemenetet 2012. január 21-én tartották meg a fővárosban, a belügyminisztérium tájékoztatása szerint közel négyszázezren vettek részt rajta. Az Index korabeli tudósítása szerint az elmúlt években nem volt ehhez hasonló tüntetés, a Magyar Hírlap a rendszerváltozás óta rendezett legnagyobb tömegmegmozdulásról írt, a Népszabadság beszámolója pedig megjegyezte, hogy munkatársai a rendszerváltozás óta nem láttak ekkora tömeget. Mint az Index írja, az elmúlt évtizedben összesen hét Békemenetet szerveztek a második, majd a harmadik Orbán-kormány mellett. A harmadik és az ötödik demonstrációt az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepén, október 23-án, míg az utolsó kettőt 2014-ben és 2018-ban, közvetlenül az országgyűlési választások előtt rendezték meg:

  • Első békemenet, 2012. január 21., Budapest
  • Második békemenet, 2012. március 15., Budapest
  • Harmadik békemenet, 2012. október 23., Budapest
  • Negyedik békemenet, 2013. február 5., Gyula
  • Ötödik békemenet, 2013. október 23., Budapest
  • Hatodik békemenet, 2014. március 29., Budapest
  • Hetedik békemenet, 2018. március 15.

A nyolcadik délután 2-kor indult, alább mutatjuk az első MTI fotókat, még lejjebb pedig a Hír TV élő tudósítását:

Ha a beágyazott videó nem indulna el, kattints IDE!

Az idei esemény útvonalában eltér a 2012-ben megrendezett elsőtől – amikor is a több százezres tömeg a Kossuth térig vonult -, üzenetében természetesen továbbra is változatlan marad.

FRISSÍTVE: SZÁZEZRES TÖMEG HÖMPÖLYÖG A FŐVÁROSBAN

Hogy mekkora lehet a tömeg, egyelőre nincs információ, minden esetre az alábbi két fotó mindent elárul (forrás: Magyarország Kormánya, Deák Dániel):

Az Origo azt írta fél 4 után, hogy a Békemenet már megtöltötte az Erzsébet teret, de a vége még túl van a Kálvinon.

ELINDULT ORBÁN VIKTOR BESZÉDE

15.30, indul a miniszterelnöki beszéd:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb