Kikapcs

Napi büszkeség: Szegednek is lesz Poptörténeti Emlékpontja, a 40 éves Városi Rock Klub zsebelte be ezt a megtiszteltetést

A Szegedi Városi Rock Klub 40 éves múltja elismeréseként bekerült a Magyarországi Poptörténeti Emlékpontok közé. Az ünnepélyes emlékpontavatás október 27-én lesz Szegeden, koncertekkel és a Rock Klub riportfilm bemutatójával karöltve – tudatta velünk az esemény szervezője.

A szegedi Városi Rock Klub története a hetvenes évek elejéig nyúlik vissza. Ekkoriban egy dzsesszklub működött az Arany János utcai KISZÖV-ben, vagyis a Csongrád Megyei Kisiparosok Szövetsége klubjában, majd 1980-tól ezt követte a Városi Rock Klub nem formális szervezetként történő megalakulása. A KISZÖV akkori vezetője, Kőhalmi Ottó a Városi Rock Klub egyik kiemelt vendége volt 2020-ban, amikor egy negyvenrészes rádióinterjú-sorozat keretén belül ‒ részben neki köszönhetően is ‒ feldolgozták az elmúlt negyven évet, mintegy élő rocktörténelmi hangoskönyv formájában. Ő segítette Szurdi Zsolt klubalapító munkáját is, hiszen a rendszerváltást megelőző korszakban a „3T” (azaz a „Tiltott-Tűrt-Támogatott”) koordinátarendszerében a Klub a „tűrt” kategóriába tartozott dacára annak, hogy számtalan alkalommal tiltott zenekar is fellépett náluk, így a szegedi CPg (Come on Punk Group) is.

A KLUB NEM EGY SZIMPLA KONCERTHELYSZÍN

A Klub már akkor sem szimpla koncerthelyszínt jelentett. Szellemiségének kezdetektől fogva fontos pillére, hogy a helyi és környékbeli könnyűzenét kedvelő és művelő fiatalok számára olyan bázist kínál, ahol kedvező feltételek mellett próbálhatnak, eszmét cserélhetnek, valamint saját közönségük előtt színpadra is vihetik azokat az elképzeléseiket, melyeket az épület falai között álmodtak meg. A Klub soha nem csak egy szórakozóhely volt tehát, inkább közösségi színtér, ahol a társadalmi rétegek közötti különbségeket elmosta a zene iránti szeretet. Mindezek gyümölcseként számos, mára országos hírű zenekar csiszolgatta tudását a Klub falai között, illetve lépett fel a színpadán, mint az East, a Nevergreen, a Nyers, a VHK vagy a Tankcsapda. Manapság a feltörekvő zenekarok koncertjein kívül jótékonysági esteket, határon átnyúló zenekari csereprogramokat, kiállításokat rendeznek itt, de Megtalált Szavak címmel a Klub könyvet is megjelentetett. A jelenkor helyi popkultúrájának fősodrában való részvételét a fentieken túl az is bizonyítja, hogy olyan közismert előadók álltak már a klub kisszínpadán, mint Varga Miklós vagy Kalapács József, de másokon túl koncertezett itt az Akela és a Cadaveres is.

POPTÖRTÉNETI EMLÉKPONT LETT BELŐLÜK

Mindent összegezve: a szegedi Városi Rock Klub méltán kiérdemelte, hogy bekerüljön a magyarországi Poptörténeti Emlékpontok közé. Az ünnepélyes emlékpontavatásra pedig október 27-én kerül sor a szegedi klubban, a program pedig így fog kinézni:

  • 18:30 – Emléktábla hivatalos felavatása. Az esemény megnyitja Bajnai Zsolt, az NKA Honfoglaló program elindítója és Vadász János, a Városi Rock Klub vezetője,
  • 18:40 – Mad’ame koncert,
  • 19:10 – Gőzerő koncert,
  • 40 éves a Rock Klub – riportfilm bemutató.

Forrás: poptortenetiemlekpont.hu, Városi Rock Klub

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb