Mindenmás

Veronai buszbaleset: megvan a jogerős döntés, hat év letöltendőt kapott a vétkes sofőr

Öt évvel a beleset után megszületett a jogerős döntés a 17 halálos áldozatot követelő 2017-es veronai buszbaleset ügyében. A vádlott V. János buszsofőr nem jelent meg személyesen a velencei bíróság Giudice Liguori elnöklésével ítélkező három tagú bírói testülete előtt. 

Amint arról az egyik áldozat hozzátartozója, a helyszínen tartózkodó Szendrei Endre az Indexnek beszámolt, a most zajló másodfokú tárgyaláson peren kívüli egyezség született az ügyész és a vádlott védője között. Ennek értelmében 6 év letöltendő szabadságvesztést javasolt a vádhatóság a védelemnek, melyet az elfogadott. Az ügyben elmarasztalt V. Jánosnak a büntetését Olaszországban kell letöltenie. Az elsőfokú ítélethez képest ez jelentős enyhítésnek tekinthető.

A SOFŐRT ÖRÖKRE ELTILTOTTÁK A JÁMŰVEZETÉSTŐL

V. Jánost már az elsőfokú ítélet mellékbüntetésében örökre eltiltották Olaszországban a járművezetéstől. (Magyarországon azonban jogosítványának visszaszerzéséért folyamodott és meg is szerezte azt.) A most megszülető döntés az első fokon megállapított kártérítéséi igényeket is jóváhagyta. A szabadságvesztés letöltését 4-5 hónap múlva kell megkezdenie az elítéltnek. Szendrei Endre arra hívta fel a figyelmet, hogy Olaszországban a büntetés végrehajtás eltér a magyartól, az integrációs lehetőség megengedi, hogy a büntetés egy részét intézményen kívül töltse le az elítélt.

MÉLYSÉGESEN FEL VANNAK HÁBORODVA

“Mélységesen fel vagyunk háborodva, és totális elégedetlenség van körülöttünk. V. János mindent elkövetett azért, hogy halálba vigye ezt a 17 embert, de sajnos a bíróság ezt nem vette komolyan” – kommentálta feldúlt hangon a döntést Szendrei Endre. Szerinte az, hogy az őt gépjárművezetésre alkalmatlanná tevő betegségét eltitkolta, okszerűen vezetett tragédiához. A peren kívüli megegyezés miatt nem volt indoklása a megszületett döntésnek. Első fokon foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt ítélték el V. Jánost.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: micro mini step
'Fel a tetejéhez' gomb