KikapcsVideo365

Szegeden járt a Kárpát-medence legklasszabb embere: Böjte Csaba, aki hedonizmusból fogadott be 6000 gyermeket

“Jónak lenni jó” – kezdte motivációs előadását Böjte Csaba ferences szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója, aki “hedonizmusból” fogadott be több, mint 6000 (!!) árva gyermeket. Az atya pénteken a Keresztpont Esték szervezésében az SZTE Tanulmányi és Információs központban beszélt a szegediekhez, szombaton pedig a Felső-Tisza parton tartott szabadtéri szentmisét, ahol az alapítványa által felkarolt árva gyermekek támogatására szervezett jótékonysági vacsorát Ótott Ferenc, a Horthy Csónakház tulajdonosa.

AZ EMBER JÓ, TERMÉSZETÉNÉL FOGVA

“Talán 15-20 évvel ezelőtt találtam azt mondani, hogy jót tenni jó, azóta gyakran látom keringeni ezt a jelmondatot az interneten” – kezdte a TIK-ben tartott előadását Böjte atya, aki szerint az ember természetes tulajdonsága a segíteni akarás. Mint mondta, olyan ez, mint a vízfolyás:

“Ha kiöntöm, lefelé csorog, irány a tenger. Persze meg lehet próbálni erőszakkal visszavinni, de mindig lefelé fog csorogni, ilyen a természete. Így van ez velünk, emberekkel is, születésünktől fogva, genetikailag jók vagyunk.”

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója arról beszélt, hogy élete során többször is megpróbálta az ellenkezőjét, de nem ment. Próbált rossz lenni, “disznyóságokat” elkövetni, de nem érezte boldognak magát, összeszorult a gyomra.

A FERENCES SZERZETES, AKI 6000 GYERMEK ÉDESAPJA

25 éves Európa egyik legsikeresebb gyermekmentő programja, Böjte Csaba ferences szerzetes találmánya. Mára 6000 gyermek él és tanul a Dévai Szent Ferenc Alapítvány több mint 70 bentlakó- és napközis otthonában szerte a Kárpát-medencében. Minden Déváról, Dél-Erdélyből indult, ahol az utolsó utáni pillanatban kapott erőre a magyarság.

Mint szegedi előadásán Böjte atya mesélte, rengetegen kérdezik tőle, mi hajtotta, amikor gyakorlatilag “örökbe fogadott több, mint 6000 gyermeket.” Az este legnagyobb és legmeghatóbb “aranyköpése” ekkor következett:

“Hedonista vagyok, azért csinálom.”

– válaszolta a szerzetes. Neki ez szerez örömet, ahogy nevetve fogalmazott, ilyenkor “csip-csirip” van a szívében, vagyis, számára a gyermekeknek nyújtott segítség maga a hedonizmus.

Böjte testvér legjobb gondolatait az alábbi “aftermovie” – ban szedtük össze:

Operatőr: Magyar Andor

Fotók: Török Kornél + Keresztpont Egyesület

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb