Közélet

Kapaszkodj: Rusvai Miklós szerint mindenkinek fertőződni kell, rá kell ereszteni a vírust a lakosságra, így lesz nyájimmunitás

Bevállalós dolgokat mondott a nyáron és ősz elején Csipkerózsika-álmot alvó szakember az ATV Start című műsorban, mint kifejtette, a koronavírust rá kell ereszteni a lakosságra, hogy kialakuljon a nyájimmunitás. Az viszont fontos, hogy ez a fertőződés ne hirtelen, lökésszerűen történjen, hanem lassan.

NINCS RÁÍRVA A FIOLÁKRA, HOGY AZ OLTÁS ÖRÖK ÉLETET BIZTOSÍT

A szakember arról is beszélt, hogy az oltással az egészségügy terhelése csökkenthető. Az oltás mellett a maszk is véd, ezzel kevesebb lesz a súlyos megbetegedés, de mivel tudjuk, hogy a vírus itt marad velünk, „előbb-utóbb mindenkinek fertőződni kell”. Rusvai Miklós azt mondta, az oltás nem biztosít örök életet, ez nincs ráírva egyetlen fiolára sem. Tudatosítani kell, hogy ha valaki idős, beteg, háromszor beoltatta magát, annak ellenére az állapota miatt még megbetegedhet.

A vakcina nem garantálja, hogy nem betegszünk meg.

FONTOS SZEMPONT A LAKOSSÁG PSZICHÉS ÁLLAPOTA IS

Rusvai Miklós arról is beszélt, hogy a járványkezelésnél nagyon sok mindent kell figyelembe vennie a kormánynak:

  • az egészségügyi és gazdasági szempont mellett fontos a lakosság pszichés szempontja is,
  • hogy mit viselnek még el az emberek,
  • felerősödnek-e a maszkellenes vagy oltásellenes hangok, ha valamelyiket kötelezővé teszik.

Rusvai kalap-kabát kimondta: ő a vendéglátóipari helyeken és szórakozóhelyeken megkövetelné a védettségi igazolást, a boltokban pedig már most kötelezővé tenné a maszkhasználatot.

Mindezt indokolja az, hogy a koronavírus delta variánsa már a tünetek megjelenése előtt is fertőzhet. Merkely Béla például azt mondta: amikor tünetmentes embereket szűrnek, akkor is 100-ból jellemzően 4-5 embernek pozitív lesz a koronavírustesztje. Ha tehát egy nagyobb rendezvényen húsz-ötven ember tartózkodik zárt térben, köztük is lehet egy-két olyan, aki tünetmentes fertőzött.

IT’S SHOWTIME: ISMÉT REPKEDNEK A NYILATKOZATOK

Vasárnap Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora azt mondta: négy egyetem adatai alapján csak oltatlanok vannak jelenleg lélegeztetőgépen. A professzor szerint 60 év alatt két oltással gyakorlatilag extrém ritkán kerülnek súlyos megbetegedéssel kórházba emberek, olyan személy sincs, aki fiatalon, két oltással lélegeztetőgépre került volna.

Rusvai Miklós tegnap is nyilatkozott, akkor épp a Karc FM-en. “Egy falusi kocsmába se lehessen bemenni védettségi igazolás nélkül” – mondta, arra utalva, hogy ezzel emelkedne az átoltottság. Az egészségügyi szakember arról is beszélt, hogy a legújabb vizsgálatok szerint 93%-ban akadályozza meg a maszk viselése a koronavírus terjedését, de jól jön az influenza ellen is.

Forrás: ATV, Telex

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

  1. Visszajelzés: พรมรถ
  2. Visszajelzés: ติดเน็ต ais
'Fel a tetejéhez' gomb