Kikapcs

Kitört a balhé: felakasztott játékbabákkal várta látogatóit a Szegedi Vadaspark Halloweenkor

Hullajó buli néven szervezett Halloween-programot a Szegedi Vadaspark, amelynek egy pontján fára felakasztott játékbabákból álló erdő és egy bezacskózott műhulla is várta a látogatókat. A kommentelők az intézmény Facebook oldalára másnap feltöltött fotókon akadtak ki, az illetékesek végül törölték ezeket, közleményükben elnézést kértek azoktól, akiket felzaklattak, illetve azt írták, hogy az egyik munkatársuk “előzetes egyeztetés és jóváhagyás nélkül tette fel a fotót, ezért a szükséges vezetői intézkedések megtörténtek.”

HULLAJÓ BULI A SZEGEDI VADASPARKBAN

Vasárnap délután 5-kor kezdődött a Szegedi Vadaspark Halloween-bulija, amelyen mi is ott voltunk. Szubjektív sorok következnek. A gyerekeknek szervezett programon az egyetlen igazán horrorisztikus részlet a bejutás volt, akkora volt az érdeklődés, hogy nagyjából egy órát kellett várni a parkoló közepéig érő sorban (a végtelenített emberkígyót bemutató fotóinkat a Szeged365 Instagram-on találod).

Az egyébként színvonalas eseményen volt egy nyomozós rész, ahol az elrabolt fogtündér után kellett kutatni és egy horror-túra is, ahol Pennywise-bohóctól a zombikon át a Démonok Között spin-offjából megismert apácáig egy focicsapatnyi horrorkarakter próbált megijeszteni bennünket. Mindezt persze viccesen, játékosan, még véletlenül sem átesve a ló túloldalára (mint például a felnőttek számára zseniális Nightmare in Budapest esetében). Jómagam a 80-as évek slasher filmjein nőttem fel, az ösvény elején kialakított mini-temető, Freddy Krueger, Jason Vorhees és Mike Myers sírjaival nagyon bejött. 11-12 éves gyerekekkel voltunk, akiknek általában tetszett a program, az egyetlen, állandóan visszatérő kritika az volt, hogy “itt nem lehet rendesen megijedni.” Ebben nyilván az is közrejátszott, hogy 10-ből 9 vendég reflektorokkal érkezett a túrára, fényárba borítva a komplett sétányt, világosban megijedni a sötéttől meg ugye elég nehéz dolog. Szóval, maga a program stimmelt, pont annyira volt ijesztő, hogy a maga stílusában gyermek-kompatibilis tudott maradni, azonban tényleg volt vele egy elég nagy baki – és ezen akadt ki az internet népe is.

EZT TÉNYLEG NEM KELLETT VOLNA: BABÁK SZIGETE, A SZEGEDI VADASPARKBAN

A hétfőn feltöltött, azóta már törölt galéria tartalmazott egy fotót a mexikói Babák szigetét imitáló részről, amely – akárcsak a Mexikóvárosban létező bizarr helyszín – fákra akasztott játékbabákból állt. Aki nem tudja, miről szól az eredeti sziget, mosolyogva mehetett el az “installáció” mellett, azonban több kommentelőnél is kiverte a biztosítékot a dolog.

Kevés olyan bizarr hely létezik a Földön, mint a Babák Szigete. Az elhagyott helyen rémisztő, iszonyatos állapotban lévő babák lógnak a fákon bokrokon, kerítéseken, és minden elképzelhető helyen. Mosolygó, piszkos, sérült, gyakran kéz vagy láb nélküli, félelmetes babák. A hely története nem kevésbé ijesztő, sőt, egészen tragikus. A legenda azt meséli, hogy Don Julian Santana Barrera, a hely gondnoka egy kislány holttestét találta meg sok-sok évvel ezelőtt a Xochimilco-tó lecsapolásával létrehozott szigeten, aki rejtélyes körülmények között fulladt vízbe. A helyiek szerint a lelke megszállja a sziget babáit. A babák állítólag mozgatják a fejüket és karjukat, némelyik még a szemét is kinyitotta. A sziget amellett, hogy a világ egyik leghorrorisztikusabb turistalátványossága lett, egyben a legtragikusabb dolgot szimbolizálja, amely egy családdal megtörténhet.

A fotók feltöltését követően több kommentelő is azt írta, hogy “kifordult” a helyszínről a fára akasztott babákat meglátva, a kommentek között a “felháborító” és “morbid” jelzők is előkerültek. Az egyik közismert szegedi vendéglátós azt írta, hogy a helyszín megépítése (természetesen nem szándékosan – a szerk) embertelen húzás volt azon látogatókkal szemben, akik elvesztették a kisbabájukat.

ELNÉZÉST KÉRT A SZEGEDI VADASPARK

Kedd reggel a teljes galériát törölték a Szegedi Vadaspark Facebook oldaláról, majd kitettek egy posztot, amelyben elnézést kértek a vendégektől. Mint írták, a fotó előzetes egyeztetés nélkül ment ki, ezért a “szükséges vezetői intézkedések megtörténtek.” Arról, hogy a gondos munkával felépített helyszín is véletlenül, “előzetes egyeztetés” nélkül épült-e meg, már nem szólt a közlemény.

A Szegedi Vadaspark sorait szó szerint idézzük:

“Számos észrevétel és kritika érkezett a Vadaspark Facebook-oldalán, a halloween napi rendezvényt illusztráló fotók kapcsán. A rendezvény egy része volt egy olyan terület, ahova egyfajta „szellemvasút” mintájára készültek borzongató dekorációk és élőszereplős akciók, kizárólag felnőtt látogatók számára, akiknek a figyelmét fel is hívtuk erre (emellett az ifjabbaknak is szerveztünk programokat, mint pld. a fogtündér kiszabadítása). Az egyik kifogásolt kép az itt kialakított „játékbaba erdőt” ábrázolta, amely egy Mexikóban található, valós helyszínre utalt. Ez a kép – a kontextusából kiragadva – sokakat felháborított, ezért azt rövidesen el is távolítottuk a fotók közül. A Vadaspark munkatársa előzetes egyeztetés és jóváhagyás nélkül tette fel a fotót, ezért a szükséges vezetői intézkedések megtörténtek. Elnézést kérünk azoktól, akiket ez a kép felzaklatott.”

Visszatérve a programhoz (ismét szubjektív vélemény jön): a nem túl szerencsés helyszínt leszámítva a Hullajó Buli című rendezvény rendben volt, reméljük, 2022-ben is megtartják, a Babák Szigete helyett viszont el tudnánk képzelni egy – gyerekektől elzárt – 80’s slasher horror helyszínt Freddy Krueger és Jason Vorhees rajongó apukák számára. Sőt, lehetne STIHL-látványbemutatót is tartani a jó öreg Leatherface maszkjában, ha kell ötlet, szóljatok, jövünk!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb