Közélet

Úgy néz ki, nem jön több román Covid-beteg Szegedre

Október közepén tarolta le a szegedieket az a hír, miszerint kiürítették a II-es kórház egy részét azért, hogy súlyos állapotban lévő koronavírusos betegeket tudjunk fogadni Romániából, akik intenzív terápiás kezelést kaptak végül Szegeden. Akkor 50 főben egyezett meg a két ország és nagyon úgy néz ki, hogy nem jön több román Covid-beteg Szegedre – többek között ez is kiderült a mai Kormányinfón.

A tervezett bejelentések után a Kormányinfón az egyik újságíró azt kérdezte, hogy fogadnak-e még a szegedi és debreceni kórházak román koronavírusos betegeket. Gulyás Gergely azt válaszolta, hogy egy meghatározott létszám szerint tették lehetővé a román betegek fogadását, ez 50 fő volt. A miniszter továbbá kiemelte: utána kell néznie annak, hogy pontosan mennyi beteg érkezett Szegedre és Debrecenbe, de abban biztos, hogy a megbeszélt kereten belül van a létszám.

NINCS TERVBEN A KERET BŐVÍTÉSE?

A miniszter egyébként konkrétan nem mondta ki, hogy nem fogadunk több beteget, de azt sugallta, hogy nem tervezik a keret bővítését. A Szent Györgyi Albert Klinikai Központnál rákérdeztünk, hány román beteget ápolnak jelenleg Szegeden, amint megérkezik a válasz, a cikkünket frissíteni fogjuk.

KRITIKUS A HELYZET SZEGEDEN

A szerdán kiszivárgott levél szerint kritikus a helyzet Szegeden. Jelenleg 246 koronavírusos beteget kezelnek a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban, ráadásul a betegek állapota rosszabb, ráadásul többen is szorulnak intenzív ellátásra. Az egyetem mai közleménye szerint a betegek gyógyulásáért a legvégsőkig küzdeni fognak.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb