Közélet

Díszdoktori címek és kitüntetések átadó ünnepségével zárult az SZTE Egyetem Napja rendezvénysorozat

Az SZTE centenáriumi tanévének Egyetem Napja rendezvénysorozatát november 13-án Ünnepi Szenátusülés zárta. Hagyomány, hogy a Szegedi Tudományegyetem Napja alkalmából a felsőoktatási intézmény munkáját támogató jeles személyiségeknek Doctor Honoris Causa kitüntető címet, továbbá rangos egyetemi díjakat és elismerő okleveleket adományoz az universitas vezető testülete.

Alapítása 440. és szegedi befogadása 100. évfordulóját ünnepli az SZTE. A Szegedi Tudományegyetem 2021. november 11. és 13. között rendezvénysorozattal emlékezett az elődökre, köszöntötte az universitas támogatóit és interaktív programokat szervezett a hallgatóknak.

SZÁMOS JELES SZEMÉLYISÉG VETT RÉSZT AZ ÜNNEPSÉGEN

Az SZTE Egyetem Napja záró rendezvényét, a Szenátus ünnepi ülését megtisztelte jelenlétével díszvendégként számos jeles személyiség és közjogi méltóság, továbbá a testvéregyetemek vezetői, köztük – többek között – Prof. Dr. Soós Anna, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese és Prof. Dr. Sandrine Lacombe, az Université Paris-Saclay nemzetközi ügyekért felelős alelnöke.

KLEBELSBERG KUNO MINISZTERSÉGÉNEK IDEJÉHEZ MÉRHETŐ LEHETŐSÉGEK NYÍLNAK MEG

“A Szegedi Tudományegyetem ma élen jár a felsőoktatás megújításában, az innovációs teljesítmény növelésében. Az egyetemek mintegy 2700 milliárd forintnyi fejlesztési igényét jelentős részben hazai forrásból teremtjük elő. Az első ütemben a jövő évtől hozzáférhetővé váló mintegy ezermilliárd forint csak Klebelsberg Kunó miniszterségének idejéhez mérhető lehetőségeket nyit meg az intézmények előtt. Az oktatási és innovációs teljesítmény javítása hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország régiós tudásközponttá váljon”– mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára, miniszterhelyettese.

9 TUDÓST AVATTAK AZ SZTE DÍSZDOKTORÁVÁ

Nemzetközileg is elismert, kiemelkedő tudományos munkát végző, továbbá a Szegedi Tudományegyetemmel eredményes kapcsolatban álló kutató kaphatja meg kitüntető címként az SZTE Doctor Honoris Causa fokozatot. Az SZTE 2021. évi Egyetem Napja ünnepen 9 tudóst avattak az SZTE díszdoktorává:

  1. Prof. Dr. Rudolf Bauer, a grazi egyetem professzora (Ausztria),

2. Prof. Dr. David A. Eisner, a Manchesteri Egyetem (Egyesült Királyság),

3. Prof. Dr. David Moore Glover, a Cambridge-i Egyetem (Egyesült Királyság),

4. Prof. Dr. Johanna Laakso, az Universität Wien (Ausztria).

5. Prof. Dr. Marko-Varga György, a Lunds Universitet (Svédország),

6. Prof. Dr. Bertrand Mathieu, az Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne (Franciaország),

7. Prof. Dr. Gerard Mourou, az École Polytechnique (Franciaország),

8. Prof. Dr. Andrea Varró, a Liverpooli Egyetem (Anglia),

9. Prof. Dr. Josiane Zerubia, az Inria Sophia Antipolis-Méditerranée professzora (Franciaország)

A kitüntetettek közül Prof. Dr. Richard Shusterman, a Florida Atlantic University (Amerikai Egyesült Államok) professzora egy későbbi időpontban veszi át a díjat. Prof. Dr. Karikó Katalin, a Pennsylvániai Egyetem munkatársa és a BioNTech alelnöke a centenáriumi tanévet nyitó ceremónián öltötte magára a dísztalárt.

Forrás és fotó: SZTE

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: jarisakti
'Fel a tetejéhez' gomb