Szegedi Arcok

Karikó Katalin nyitotta meg a tanévet a Szegedi Tudományegyetemen, díszdoktorrá avatták

Szombaton délelőtt tartották meg a Tanévnyitó Ünnepi Szenátusülést a Szegedi Tudományegyetemen, ami egyben az Országos Felsőoktatási Tanévnyitó, valamint a Centenáriumi Rendezvénysorozat nyitó eseménye is volt, amelyen Karikó Katalint, Szeged díszpolgárát az intézmény díszdoktorává avatták. A kutató beszédében jó tanácsokkal is ellátta az egyetem újdonsült diákjait, akiknek azt tanácsolta, hogy higgyenek magukban és hogy csak arra koncentráljanak, amin változtatni tudnak.

A rendezvényen Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Karikó Katalin, világhírű biokémikus, az SZTE alumnája, Prof. Dr. Palkovics László, innovációért és technológiáért felelős miniszter és Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke mondták el köszöntő beszédjüket. Az eseményen Karikó Katalin, az egyetem egykori tanítványaként köszöntötte a résztvevőket.

“Majdnem ötven évvel ezelőtt, 1973 szeptemberében én is itt voltam az JATE egyetem tanévnyitóján. Nagy izgalommal vártam, hogy végre elkezdődjenek az egyetemi évek. Arról ábrándoztam, hogy a biológia, kémia tudomány rejtelmeit tanulom, hogy életre szóló barátságot kötök az évfolyamtársakkal és a megszerzett tudásomat felhasználva biológus legyek, de azt azért nem gondoltam, hogy ennyire körülményes, kacskaringós lesz utam” – idézte fel emlékeit a kutató, majd hozzátette, hogy olyan sok minden történt vele az egyetem elvégzését követő évtizedekben, hogy a jóból és a rosszból is sokat tanult. A kutatónő jó tanácsokkal is érkezett a diákoknak. Kiemelte, hogy mennyire fontos a személyes kapcsolatok fenntartása, azt tanácsolta a diákoknak, hogy higgyenek magukban és hogy csak arra koncentráljanak, amin változtatni tudnak.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb