Közélet

Visszatér a maszkviselés és a védettségi igazolvány? Szeged365 tippelde a délutáni Kormányinfó előtt

Rendhagyó időpontban, délután 3-kor tartja Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a csütörtöki Kormányinfót, amelyen újabb járványügyi bejelentések érkezhetnek. A napi számadatok drámaiak, a Magyar Orvosi Kamara azonnali szigorításokat követel, a kormányközeli(nek számító) szakértők nyilatkozataiból pedig körvonalazódni látszik a 163.000 szegedi életét is befolyásoló délutáni bejelentéscsomag.

“Holnaptól várhatóan semmi sem marad a régi” – írta pár perce az Index, ami azért elég erős dramatizálásnak hat. Bár a napi esetszámok – és úgy általában, az összes Covid-adat – aggasztóak, Orbán Viktor korábban többször is határozottan kijelentette, hogy a kormány az első – második – harmadik hullámban látott zárás helyett az oltásban hisz.

MAGYAR ORVOSI KAMARA: NAGY SZIGORÍTÁS KELL, HA NEM AKARUNK KARÁCSONYRA RENGETEG HALOTTAT

Levegőt! címmel adott ki közleményt szerdán a Magyar Orvosi Kamara, amelyben a tegnapi koronavírus-adatok (10 265 új fertőzött, 178 halott) alapján azt írják, hogy a járvány tombol. Az 565 lélegeztetett beteg szerintük azt jelenti, hogy legalább másfélszer, de inkább kétszer ennyi súlyos állapotú beteg van, aki már intenzív ellátásra szorulna, de nincsen számukra hely.

A MOK tegnapi közleményében az alábbi szigorítások bevezetését szorgalmazta:

  • Legyen kötelező a maszk minden zárt közösségi térben, például a bevásárlóközpontokban, a boltokban, a mozikban és a színházakban.
  • Szüntessék be a tömegrendezvényeket, ne csak a szakmai orvoskongresszusokat.
  • Kössék tartalommal megtöltött védettségi igazolványhoz (megfelelő számú oltás felvétele hat hónapon belül) vagy friss negatív PCR-teszthez a belépést a nem létfontosságú helyekre (szórakozóhelyek, éttermek, színházak, mozik).
  • Támogassák a távmunkát, a home office-t.

Az egészségügyben dolgozókra vonatkozóan pedig azt kérik, hogy rendezzék az ügyeleti díjazást, érdemben emeljék a szakdolgozói béreket és kezdjék meg az egészségügy problémáinak érdemi kezelését.

KORMÁNYZATI TÁJÉKOZTATÁSI KÖZPONT: HA KELL, AZ OPERATÍV TÖRZS TOVÁBBI INTÉZKEDÉSEKET HOZ

Bár a teljes zárást többször is elvetették a médiának nyilatkozó kormányzati karakterek, szigorítások még bőven lehetnek. “A járvány negyedik hulláma hazánkban is felszálló ágban van, a kormány és az Operatív törzs is figyelemmel kíséri a járványhelyzetet, és amennyiben szükséges további intézkedéseket hoz” – írta ma reggeli tájékoztatójában a kormányzati Covid-portál. Bár a múlt heti Kormányinfó fő bejelentése a 480 Ft-os üzemagyagár-plafon volt, egy újságírói kérdés nyomán az esetleges szigorítások is szóba kerültek.

A romló járványadatok és a szakértők nyomásával összhangban, tervez-e a kormány szigorításokat? – hangzott az újságírói kérdés, Gulyás Gergely a válaszában azt mondta, “ezek olyan döntések, amelyeket egyszer korábban már meghoztunk és ha kell, ezután is meg tudjuk majd hozni.” Egy mondattal később viszont kategorikusan kijelentette, az elsődleges védekezési eszköz most az oltás. 

A GAZDASÁGI ÉRDEKEK ÉS A LAKOSSÁG PSZICHÉS ÁLLAPOTA A SZIGORÍTÁSOK ELLEN SZÓL

Amíg az egészségügyi érvek amellett szólnak, hogy legyen korlátozás, a lakosságpszichológia és a gazdasági érdek ellene szól – nyilatkozta ma reggel Rusvai Miklós, aki szerint a magyarok 2/3-a a szigorítások ellen van. “A korlátozások érkezni fognak, ahogy romlik a helyzet, megkövetelik majd a maszkhasználatot, a védettségi igazolást, de olyan komoly zárások nem lesznek, mint az előző hullámokban” – magyarázta.

MI ERRE TIPPELÜNK: MASZK VISSZA, VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNY ELŐKAP

Mi a következő bejelentés-csomagra tippelünk, a ma délután 3-kor kezdődő Kormányinfón:

  • kötelező maszkviselés bevezetése a zárt terekben,
  • koncertek, rendezvények korlátozása,
  • bizonyos, nem létfontosságú szolgáltatások védettségi igazolványhoz kötése.

Hogy a szerkesztőségi tippjeinkkel nyernénk-e a Bet365-ön, ma délután kiderül, 3-tól élő szöveges tudósítás formájában hozzuk a bejelentéseket:

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb