Közélet

MOK: Ha nem akarunk karácsonyra rengeteg halottat, akkor nagy szigorítás kell

Közleményt adott ki a Magyar Orvosi Kamara elnöksége Levegőt! címmel, amiben a mai koronavírusos adatok (10 265 új fertőzött, 178 halott) alapján azt írják, hogy a számok meredeken emelkednek, a járvány tombol. Az 565 lélegeztetett beteg azt jelenti, hogy legalább másfélszer, de inkább kétszer ennyi súlyos állapotú beteg van, aki már intenzív ellátásra szorulna, de nincsen számukra hely.

Mint tovább írják, a diagnosztizált új fertőzöttek több mint egytizede kórházi felvételre szorul. A már ápolt betegek számának 10 százalékos napi növekedése pedig hatalmas szám, ami szerintük óriási terhet ró a mentőszolgálatra és a felvevő kórházakra.

GŐZERŐVEL DOLGOZVA IS BELEFULLADNAK A BETEGEKBE

„Gőzerővel dolgozva is belefulladnak a betegekbe a Sürgősségi osztályok (SBO-k), újabb és újabb osztályokat alakítanak át és nyitnak meg a Covid-ellátáshoz, ide szemészeket, urológusokat, sebészeket és ezen osztályok nővéreit átvezényelve. Az intenzív osztályok (ITO-k) – noha itt is újra újabb és újabb részelegeket nyitnak – telítődnek. Hiába van elég gép, ha a személyzet egyre fogyott az előző járvány óta. Megbetegedtek és meghaltak, kiégtek és kiléptek. Megfelelő számú szakszemélyzet nélkül pedig nincs valódi intenzív terápia” – írják.

SZIGORÍTANI KELL, VAGY ODA A KARÁCSONY

Úgy vélik, hogy a most kijött miniszteri rendelet, ami 20 intenzív ágyra 1 szakorvost, egy orvost és 5 nővért ír elő minimumfeltételként, az a szakmai standardok, előírások súlyos felhígítását jelenti, valódi intenzív ápolás helyett megfeszített rohanást. A jól induló, ám lelassuló oltáskampányon kívül szerintük nem történt érdemi megelőző intézkedés, ezért azt kérik, hogy „ha a magyar társadalom nem akar karácsonyra rengeteg halottat”, akkor:

  • legyen kötelező a maszk minden zárt közösségi térben (bevásárlóközpontok, boltok, mozik, színházak stb.),
  • szüntessék be a tömegrendezvényeket, ne csak a szakmai orvoskongresszusokat,
  • kössék tartalommal megtöltött védettségi igazolványhoz (megfelelő számú oltás felvétele hat hónapon belül) vagy friss negatív PCR-teszthez a belépést a nem létfontosságú helyekre (szórakozóhelyek, éttermek, színházak, mozik),
  • támogassák a távmunkát, home office-t.

A MOK az egészségügyben dolgozók számára pedig azt kéri a kormánytól, hogy

  • rendezzék az ügyeleti díjazást,
  • emeljék meg érdemben a szakdolgozói béreket,
  • kezdjék meg az egészségügy problémáinak érdemi kezelését.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb