KözéletSmart Szeged

Orbán Viktor hamarosan kipróbálja a tram-traint

Trianon óta nem történt ekkora léptékű fejlesztés – mondta a szerda este megtartott online fogadóóráján a tram-train projekt kormánybiztosa, Lázár János. Az élő videót 11 ezer felhasználó nézte meg (eddig), a politikus többek között arról beszélt,

  • hogy Szeged és Hódmezővásárhely belvárosa között 35-38 perc alatt teszi majd meg az utat a tram-train,
  • a kezdeti időszakban 80-nal, a később a tervek szerint 100 km/órás sebességgel hasíthat,
  • az úttörő projekt történelmi és civilizációs lépés jelent Vásárhely életében, mellyel “kikaparták a gesztenyét” más városok elől,
  • a cél, hogy a kombinált bérlettel 20 ezer forintnál olcsóbban lehessen majd közlekedni Szeged és Hódmezővásárhely között,
  • de amikor nála járt Orbán Viktor, feldobta nála a 9999 forintos tömegközlekedési megyebérlet ötletét is, melyre reméli, a miniszterelnök vevő lesz.

Ha már szóba került az ország első embere, Lázár János azt mondta, hogy “természetesen hamarosan Orbán Viktor is tesz egy kört a vasútvillamossal”.

START: NOVEMBER 29., 03:31

Hétfő kora reggel, 3:31-kor indul majd el a vásárhelyi nagyállomásról az első hivatalos járat, rajta természetesen utasokkal. Hivatalos, protokolláris “átadó-ünnepség” nem lesz. A próbaüzem soron következő fázisa áprilisig tart majd, eddig mindenki teljesen ingyen használhatja a tram-traint. Mint Lázár János elmondta, a szerelvények most óránként közlekednek majd, januártól 30 perceként, a csúcsidőben 20 percenként, márciustól pedig a tervek és remények szerint még ennél is gyakrabban, 10-15 percenként járnak majd.

465 FORINT LESZ A TELJES ÁRÚ JEGY

Az online közvetítésben az árak is szóba kerültek, mint a politikus kifejtette, a teljes árú jegy 465 forintba fog kerülni, ami kevesebb, mint egy liter benzin ára, sőt, még annál i sokkal gazdaságosabb, mint a Volánbusz vagy a MÁV megoldása. Amikor nála járt Orbán Viktor, feldobta nála a 9999 forintos tömegközlekedési megyebérlet ötletét is, melyre reméli, a miniszterelnök vevő lesz. Fontos, hogy a próbaüzem soron következő fázisában, hétfőtől áprilisig teljesen ingyenes lesz a tram-train.

TRIANON ÓTA NEM VOLT EKKORA FEJLESZTÉS

A kormánybiztos a fejlesztések paramétereiről is beszélt, mint mondta, 3.5 kilométernyi új vasúthálózat épült Vásárhelyen, hasonló programra Trianon óta nem volt példa. Ami igazán nagy dolog, hogy a vasúthálózati fejlesztést és a 12 villamost teljesen ingyen kapták a vásárhelyiek.

A HÉT BESZÓLÁSA, ÉLŐ ADÁSBAN

A 11 ezer nézőt vonzó videós közvetítés alatt alaposan elszabadult a komment-cunami, a közel 500 hozzászólás között (természetesen) előkerült az “oltás – nem oltás” kérdésköre is. Miután az egyik user az oltást felvevőket “aljas beteg állatoknak” nevezte, Lázár János azt reagálta, hogy “az ember a saját életét szabadon kockáztathatja”, tehát mindenkinek “jogában áll hülyének lenni és meghalni.”

Visszatérve az indulásra, november 29-én, hétfő hajnalban 03.31-kor indul el az első szerelvény a vásárhelyi nagyállomásról. A helyszínről élő videóban jövünk majd, reméljük, ébren lesztek.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb