KözéletSmart SzegedVideo365

12 vadiúj villamost kap Szeged a kormánytól – Lázár János összes mai bejelentése, egyetlen Szeged365 videóban

Történelmi pillanatnak lehetünk szemtanúi hamarosan, ugyanis Magyarország történetében először, november 29-én 3 óra 31 perckor indul el Hódmezővásárhelyről az első tram-train szerelvény, Szegedről pedig 4 óra 38 perckor. Ezzel új korszak kezdődik a két város történetében, ugyanis az új közlekedési eszközzel gyorsabban és nem utolsósorban a jelenlegi lehetőségeknél kedvezőbb áron lehet utazni majd a települések között, ráadásul a hónap végén induló beüzemelési időszakban, egészen 2022. április 15-ig díjmentesen veheti azt igénybe az utazóközönség. Mindezekről Lázár János, országgyűlési képviselő számolt be ma reggel a hódmezővásárhelyi Népkert vasútállomáson tartott sajtótájékoztatóján.

A grandiózus beruházás 80 milliárd forintból valósult meg, mely keretében megújult a szegedi pálya, a két város közötti vasúti pálya, Hódmezővásárhelyen pedig egy új 3,5 km-es villamos pálya is felépült, valamint 12 új Stadler jármű került beszerzésre.

HÁROM LÉPÉSBEN INDUL EL A TRAM-TRAIN

A képviselő elmondta, a beüzemelés időszakában, december 31-ig óránként követik egymást a járatok, a következő szakaszban március közepéig csúcsidőben – reggel 6-tól 8-ig, illetve délután – 20 percenként, azon kívül pedig félóránként követik egymást a szerelvények. Az ebben az időszakban összegyűjtött műszaki és utasforgalmi tapasztalatok alapján alakítják ki a végleges menetrendet, amely március 15-től lép életbe. A képviselő arról is beszámolt, hogy a tervek szerint csúcsidőben 10 percre csökken majd a követési távolság.

A CÉL AZ, HOGY MÁRCIUS KÖZEPÉTŐL A VASÚTVILLAMOS MENETIDEJE NE HALADJA MEG A 35 PERCET

A beüzemelés időszakában a tram-train szerelvények 40 perc alatt teszik meg a hódmezővásárhelyi Kossuth tér és a szegedi Széchenyi tér közötti utat. Január közepétől a menetidő három, négy perccel csökken, és a cél az, hogy március közepétől ne haladja meg a 35 percet.

ÁPRILIS 15-IG INGYENES LESZ A TRAM-TRAIN, AZT KÖVETŐEN PEDIG 465 FT-BA FOG KERÜLNI A MENETJEGY

Emellett, ahogy Lázár Jánostól megtudhattuk, az utasok április 15-ig ingyen használhatják majd a szerelvényeket. Ezt követően a két város között a menetjegy 465 forintba kerül majd, a Hódmezővásárhelyen belüli utazásért pedig 250 forintot kell majd fizetnie az utazóközönségnek. A képviselő a jegyárakkal kapcsolatban hozzátette, hogy természetesen a nyugdíjas és diákkedvezmények a tram-train-en is érvényesek lesznek, sőt a szerelvények csütörtökön, pénteken és szombaton éjszakánként is közlekednek majd a két város között.

Nézd meg a sajtótájékoztatóról készült videónkat is, amelyben Lázár János összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat a tram-train indulásáról.

Operatőr: Magyar Andor, szeged365.hu

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: explanation
'Fel a tetejéhez' gomb