SportSzegedi Arcok

Szegedi Sikersztorik: történelmet írt a szegedi kosárlabda játékvezető Tóth Cecília!

2021. november 20-án a női kosárlabda NB I/A csoportjában az ELTE BEAC Újbuda csapata 87–65-re győzött az UNI Győr Mély-Út vendégeként. Az eredmény már önmagában meglepetés, de nem emiatt marad emlékezetes a találkozó. Ugyanis az ország történetében először fújta a sípot első osztályú mérkőzésen három nő, ráadásul a komisszár is hölgy volt. A korábban elképzelhetetlennek tartott mérföldkőről az egyik játékvezetővel, a szegedi Tóth Cecíliával beszélgetett az Index.

Az évekig a Rádió 88 vezetőségét erősítő, közben profi kosárlabdajátékosi karriert építő Ciliről akkor írtunk legutóbb, amikor Tokióban 3×3-as olimpiai döntőt vezetett.

A szegedi sportolónő a hagyományos kosárlabdában is jelentős nemzetközi tapasztalattal rendelkezik. Arra a kérdésre, hogy a fentiek mellett mennyire volt önnek különleges a beszélgetés apropóját adó Győr–Beac-mérkőzés, azt válaszolta, nem nagyon tud arról, hogy bármelyik más sportágban előfordulna, de kosárlabdában sem gyakran, hogy a három játékvezető és a komisszár is nő, az pedig külön kuriózum, hogy a két edző is az volt. “Természetesen abszolút különleges volt, mi lányok nem keveset álmodoztunk már erről az elmúlt időszakban, aztán Sarkadi-Nagy Ágnes is nemzetköi komisszár lett, és akkor fogalmazódott meg bennünk a gondolat, hogy mi lenne, ha négyen lennénk. Aztán a Játékvezetői Bizottság is úgy gondolta, hogy alkalmasak vagyunk erre a meccsre, így hárman hölgyek” – magyarázta az Indexnek, majd hozzá tette, az esemény azért is volt speciális, mert ahhoz szoktak hozzá, hogy mind a játékosok, mind a férfi kollégák máshogy kezelik őket a pályán, bár manapság ez már egyre kevésbé jellemző. 

A történelmi hármas női felállás kapcsán azt mondta, nem volt versengés, nem akarták megmutatni, hogy ha valaki nem fúj le valamit, akkor a másik igen, hogy megmutassa, jobb nála. “Inkább segítettük egymást, ha kellett, valamint mindenki a saját területére koncentrált. Profi hozzáállással hoztuk le ezt a mérkőzést.”

Cili úgy értékelte, hogy a személyes rangsorában is a legfelső polcon helyezkedik el az a mérföldkő. “Az említett progamnak, amit Földházi Tamással álmodtunk meg, én vagyok a szakmai felelőse, nagyon magaménak érzem a női játékvezetés fejlesztését, a tehetségek kutatását. Úgyhogy mondhatom, hogy ott van egyértelműen az olimpiai döntő mellett. Utat törünk a jövő nemzedékének, és bebizonyítjuk, hogy okkal vagyunk ott, ahol. Ha reményt, erőt vagy motivációt tudunk adni másoknak, akkor én már boldogan fekszem le” – zárta a beszélgetést a szegedi Tóth Cecília. A teljes interjút IDE kattintva tudod elolvasni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb