Kikapcs

Szeged365 fotóriport: Szeged a világ közepe, helyzetjelentés az első adventi hétvégéről!

Péntek délután fél 5-kor gólyalábasok felvonulásával és az ünnepi fények felkapcsolásával indult el a Szegedi Karácsonyi Hetek, amelynek kapcsán már az is kisebb fajta csoda, hogy sikerült megtartani. A péntek délutáni live stream és az első nap legklasszabb pillanatait tartalmazó Szeged365 aftermovie után meghoztuk a fotógalériánkat is, Szeged mindig szép, de ilyenkor, advent idején tényleg Magyarország legszebb városa.

FÉNYVILLAMOSOK, FÉNYTROLIK, SŐT, NÖVELJÜK A TÉTET: FÉNYVONAT

Az ünnepi fények felkapcsolásával párhuzamosan kigurultak a Szegedi Közlekedési Társaság fényvillamosai és fénytrolibuszai, sőt, a MÁV-székház mögötti parkoló, technikatörténeti értékű 375-ös gőzmozdonya is adfventi pompába borult.

A gőzös már évtizedek óta pihen, azonban a trolik és villamosok szorgosan járják a köröket, konkrétan így:

  • munkanapokon és hétvégenként kora reggeltől jár a 2-es vonalon a 105-ös pályaszámú Pesa villamos,
  • a 3-as, 3F-es vonalon a 204-es pályaszámú KT4-es villamos,
  • a 4-es vonalon pedig a 204-es és 214-es pályaszámú villamos közlekedik fényárral.
  • Az 5-ös vonalon minden pénteken és a hétvégéken délután az adventi trolibusz (a 9-153-as pályaszámú) közlekedik.

MI LETT VELED, SZÉCHENYI TÉR?

A Szegedi Karácsonyi Hetek évek óta “két pólusú” volt, míg a Dóm tér mindig is a meghittségről és a minőségi kézműves portékákról szólt, addig a Széchenyi téri helyszín évről évre rengeteg kritikát kapott a Cserepes Sori Piac kínálatát idéző ajándékkínálatáért. Ez utóbbi most egy csapásra köddé foszlott, Szeged főterén ugyanis a zölden ragyogó, 10 emelet magas Szeged Eye tövéből gyakorlatilag eltűnt a karácsonyi vásár, leszámítva 2-3 gasztro-kiállítót. Hogy mindez a Cserkó megszüntetésével, vagy a kézműves szakmát különösen keményen sújtó járványhelyzettel van-e inkább összefüggésben, jó kérdés, minden esetre, ha a korábbi felállás szerint zárni kellett volna a területet, tény, hogy a Dóm téren sokkal egyszerűbb lett volna.

Így festett péntek este a Széchenyi téri helyszín, gyönyörű, 33 méter magas óriáskerékkel és az árusokkal, akiket elvitt a cica:

HOPP, MEGLETTEK AZ ÁRUSOK: MINDENKI A DÓM TÉREN!

Reszkető kézzel forralt bort szorongatva indultunk át a Dóm térre, reménykedve, hogy az árusokat nem Pataki Attilával együtt rabolták el az UFO-k. Hogy az EDDA legendás frontembere melyik bolygón tartózkodik éppen, nem tudni, azonban a kézművesek jelentős része a szegedi fogadalmi templom tövébe költözött át (a kínai zoknis arcok viszont felszívódtak, se hírük, se hamvuk). Jelentjük, a Dóm téri helyszín “sűrűbbre” sikerült, mint valaha, rengeteg a kézműves és forralt boros kiállító, ragyognak a fények, gyerekzsivaly szűrődik ki a szalmalabirintusból és szolídan üvölt a Bogyó és Babóca főcímdala a Mesés Kastély hangszóróiból, egy szóval, minden a helyén van.

A fényfestés és az adventi gyertyagyújtás elmarad, azonban a látvány így is mindent visz:

KÖZTES HELYSZÍNEK: HA NINCS MÉGSZELFID RUDOLFFAL, NEM IS JÁRTÁL A SZEGEDI KARÁCSONYI HETEKEN

Ragyog a Kárász utca, mint Makrai Lászlótól megtudtuk, száz kilométer fényfüzér gondoskodik az ünnepi hangulatról, amely egyet jelent Magyarország leghosszabb vidéki díszkivilágításával, a fővárosi után a szegedi a leggrandiózusabb. A két fő helyszín, a kicsit üres Széchenyi tér és a tisztességesen összerakott Dóm tér között – akárcsak 2019-ig éveken át – két köztes állomás, a Klauzál és Dugonics téri hütték várják a melegedni, forralt borozni és szelfizni vágyókat:

Fotók: Nyitrai Szilárd, Szeged365

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb