Szegedi ArcokVideo365

Duda Ernő: Azt, hogy az új vírusvariáns mennyire veszedelmes, két-három hét múlva fogjuk megtudni

A jelenlegi járványhelyzet mindannyiunk számára szolgálhat tanulságokkal, amelyekből építkezhetünk, aminek a segítségével jobban védekezhetünk a koronavírussal és újabb mutációival szemben, mint például az úgynevezett omikron variáns ellen. Ezekről a tanulságokról tartott előadást Dr. Duda Ernő, szegedi virológus a Dugonics Társaság A város és a vírus elnevezésű programsorozatának kilencedik állomásán, kedd este a Városháza Dísztermében.

“AZ EGZOTIKUS ÁLLATOKNAK AZ ŐSERDŐBEN A HELYÜK, NEM A TÁNYÉRUNKON”

Duda Ernő elmondta, több aspektusból is megvizsgálva hasznos tapasztalatok vonhatóak le a koronavírus járvánnyal kapcsolatban. “A legelőremutatóbb az, hogy az egzotikus állatokat inkább az őserdőben és az állatkertben kellene megnézni, nem pedig a tányérunkon. Nem kellene mindenáron, minden erdőt kivágni, és minden barlangba bemenni és kizavarni onnan a denevéreket és egyáltalán megpróbálhatnánk egy kicsit féken tartani az emberiséget” – vallja a professzor.

TÖBB ÁLLATFAJ A KÖRNYEZETÜNKBEN MÁR HORDOZZA A VÍRUST

Emellett hangsúlyozta, hogy szabadulni ettől a vírustól már nem tudunk, annál is kevésbé, mert a világ népességének még a 80-90%-a nincs beoltva. De, ha őket beoltjuk, akkor sem tudunk szabadulni, mert látható, hogy több állatfaj is a környezetünkben már hordozza a vírust. Kezdve a macskafélékkel, mint a bükki szervál, aki bele is pusztult a fertőzésbe, de az Amerikai Egyesült Államokban, Iowában például már őzeknél is kimutatták a kórokozót. Így hiába oltjuk be az embereket, a vírus itt marad közöttünk.

KÉT-HÁROM HÉT MÚLVA FOGJUK MEGTUDNI, MENNYIRE VESZEDELMES AZ ÚJ VÍRUSVARIÁNS

Duda Ernő az új vírusvariánssal, az omikronnal kapcsolatban elmondta, azt, hogy az új mutáció mennyire veszedelmes, körülbelül két-három hét múlva fogjuk megtudni. “Laboratóriumi kísérletek után mondható csak meg, hogy az eddigi oltások által kiváltott védelem ez ellen megóv-e. Rengeteg adatra van szükség ahhoz is, hogy kiderüljön, ez valóban egy jobban terjedő vírus, vagy nem. Ahogy azt is tudnunk kell, hogy súlyosabb betegséget okoz, vagy sem. Az, hogy fertőzőbb nem jelenti szükségszerűen, hogy betegebbé teszi az embereket. Amiben reménykedhetünk, az a vírus egy rendkívül fertőző variánsa, amelyik nem okoz betegséget” – árulta el a virológus.

Nézd meg teljes interjúnkat Duda Ernő professzor úrral, ahol még több infót kaphatsz azokról a tanulságokról, amelyeket levonhatunk a járvány kezdete óta.

Operatőr: Magyar Andor, szeged365.hu

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb