Közélet

Látszólag már megvolt a negyedik hullám tetőzése, de a szennyvízminták szerint még durvulhat a járvány

A ma reggel közölt napi új esetszámok is arról árulkodnak, hogy a negyedik hullám csúcsát már láttuk Magyarországon. A ma közölt szennyvíz-adatok viszont a koronavírus örökítőanyagának növekvő jelenlétét mutatják országosan, míg Szegeden egyelőre az emelkedett szinten stagnál a koncentráció.

A szennyvízminták SARS-CoV-2 örökítőanyag országos átlagkoncentrációja emelkedik – írja közleményében a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A szennyvízmintákban talált koronavírus-koncentráció általában együtt mozog az egyes hullámokkal, de a kis eltéréseket vagy a késéseket nem érdemes figyelembe venni, ugyanis a szennyvízadatok előrejelző képessége erősen korlátozott. Vagyis, egyáltalán nem biztos, hogy a most közölt adatokat emelkedő esetszámok követik majd.

TÖBBSÉGBEN STAGNÁLÓ A TENDENCIA, DE EGYES HELYEKEN EMELKEDÉS LÁTHATÓ

A mintázott helyszínek többségét stagnáló tendencia jellemzi, emelkedés figyelhető meg a budapesti agglomeráció vizsgált települései (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta), valamint Kaposvár, Nyíregyháza, Pécs és Szolnok esetében. Szegeden egyelőre az emelkedett szinten stagnál a koncentráció az NNK szerint.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb