Közélet

Hoppá: mindössze 4311 az új fertőzött az országban, 153 Szeged környékén

Derűre ború: a címben felvezetett, egészen bíztató napi esetszámok mellé drámai halálozási adatokat kaptunk, 224 honfitársunk életét követelte egy nap alatt a járvány. Cikkünk végén közöljük a szennyvízmintákban mért Covid-koncentráció adatokat is, nem túl bíztatóak…

Mint a kedd reggeli kormányzati tájékoztató írja,

  • A beoltottak száma 6 162 758 fő, közülük 5 870 466 fő már a második oltását is megkapta, 2 790 263 fő pedig már a harmadik oltást is felvették.
  • 4311 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 161 879 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Csongrád-Csanád megyében is jelentősen csökkent a napi esetszám, Szeged környékén 24 óra alatt 153 esetet regisztráltak, összesen eddig 53.080 megyei fertőzöttet vettek fel az adatbázisba.
  • Elhunyt 224 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 35 835 főre emelkedett.
  • A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 938 836 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 187 208 fő. 7568 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 618-an vannak lélegeztetőgépen. 

A hétfői áldozatok között egy híresség is van, Mecky, avagy Kóbor János, az Omega frontembere hétfőn ment el közülünk.

NAGYOT MEGY AZ OLTÁSI AKCIÓHÉT

Az oltási akcióban már összesen 1 millió 170 ezren vettek fel oltást, közülük 956 ezren már a megerősítő harmadikat vették fel és 138 ezer eddig oltatlan ember is úgy döntött, hogy felveszi az elsőt. A sikerre való tekintettel a kormány újabb egy héttel meghosszabbította az akciót, így december 12. vasárnapig továbbra is akár előzetes időpontfoglalás nélkül is lehet menni az oltópontokra reggel 7 óra és este 19 óra között.

Szegeden három helyen,

  • a Vasas Szent Péter utcai oltóponton,
  • a Török utcai Tüdőgondozó Intézetben,
  • és a MÁV Rendelőben várnak,
  • illetve a hódmezővásárhelyi, szentesi és makói kórházban is reggel 7-től este 7-ig várják az oltásra érkezőket.

MIELŐTT ELBÍZNÁNK MAGUNKAT: BALJÓS ÁRNYAK A SZENNYVÍZMINTÁKBAN

A szennyvízminták SARS-CoV-2 örökítőanyag országos átlagkoncentrációja emelkedik – adta hírül hétfőn a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A mintázott helyszínek többségét stagnáló tendencia jellemzi, emelkedés figyelhető meg a budapesti agglomeráció vizsgált települései (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta), valamint Kaposvár, Nyíregyháza, Pécs és Szolnok esetében. A vírus-örökítőanyag koncentráció két település (Győr és Nyíregyháza) esetében a magas koncentráció tartományba esik, míg 19 mintavételi helyen az emelkedett, egy településen a mérsékelt kategóriába sorolható.

Szegeden a koncentráció emelkedett, a tendencia viszont stagnál.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb