Közélet

Orbán Viktor 20 százalékos béremelést írt alá

2022. január elsejétől 20 százalékos béremelést kapnak a kultúrában dolgozó szegediek – derül ki a Magyar Közlönyben megjelent friss kormányrendeletből. A dokumentum szerint beépülő jelleggel, 20 százalékos béremelésben részesülnek:

  • a köziratokról, a közlevéltárakról és a magánlevéltári anyag védelméről szóló 1995. évi LXVI. törvényben,
  • a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvényben,
  • valamint az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló 2008. évi XCIX. törvényben meghatározott közfeladatot ellátó intézményekben vagy azon kulturális közfeladatot ellátó szervezetekben foglalkoztatottak, amelyek a központi költségvetésből rendszeres támogatásban részesülnek.

Magyarán mondva, a jövő év első napjától megemelik a múzeumokban, könyvtárakban, levéltárakban, művelődési házakban, magyarán a kultúrában dolgozó szegediek (és persze magyarok) bérét, egységesen 20 százalékkal.

Szintén újdonság, hogy a központi költségvetés támogatásban részesíti azt az egyházi fenntartású, kulturális közfeladatot ellátó intézményt vagy szervezetet, amely vállalja, hogy kulturális foglalkoztatottjainak munkabérét 2022. január elsejétől beépülő jellegű 20 százalékkal emeli.

A VÁRTNÁL NAGYOBB MÉRTÉKBEN EMELIK A NYUGDÍJAKAT

Orbán Viktor tegnap arra tett javaslatot, hogy januártól ne három, hanem öt százalékkal emeljék a nyugdíjat – hangzott el az Országgyűlés hétfői ülésén. Mint kiderült, a jegybank előrejelzése alapján a vártnál magasabb lehet a 2022-es infláció, ezért teszik meg ezt a lépést.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb