Mindenmás

2021 utolsó Szeged365 napi pakkja: tavaszi meleggel indul a szilveszter!

Őrület, de ennyi volt, a mai nappal már véget is ér a 2021-es év! Érkezik az utolsó idei napi pakkunk, avagy a Szeged365 reggeli kisokosa, a legfontosabb napindító villámhírekkel. Apropó, mondtuk már, hogy 13 fok lesz ma? Most mondjuk.

FOGADJUNK, HOGY EZEKET MÉG NEM TUDTAD A SZILVESZTERRŐL!

1686 éve ünnepeljük szilvesztert, amely eredetileg Szent Szilveszter pápa (uralkodott: 314-335) ünnepe, akinek a nevéhez fűződik az egyházi élet megszervezése Rómában, csodatevő erejéről pedig legendák születtek. Az év utolsó napja a reformátusoknál a hálaadás és a számvetés napja. Protestáns vidékeken szokás volt az óév temetése. A családok a templom körül gyülekeztek, néhol a pap beszédet mondott, a hívek hazakísérték, megköszönték egész évi szolgálatát.

Néhány “klasszikus” tipp, mára:

  • Szilveszterkor és újév napján ha lencsét eszünk az év során sok pénzünk lesz, ha malachúst eszünk, az szerencsét hoz.
  • Szilveszterkor és Újévkor nem szabad baromfihúst enni, mert a csirke hátrafelé kapar, vagyis elkaparja a szerencsénket.
  • A hallal kapcsolatban megoszlanak a vélemények: egyesek szerint a sok pikkely sok pénzt jelent, míg mások úgy vélik, hogy a hallal együtt elúszik a szerencse is.
  • A lencse és a malachús mellett érdemes sokféle rétessel “nyújtani” a gazdagságot. Ugyanakkor azt is tartják, hogy nem szenvedünk hiányt az új évben, ha nem faljuk fel az összes, Szilveszterre készített ételt.
  • Általánosan elfogadott hiedelem, hogy Újév napján tilos a szemetet kivinni a házból (kidobjuk vele együtt a szerencsét is),
  • tilos mosni,
  • de főleg teregetni,
  • és nem jó bármit is kölcsönadni ilyenkor, mert nehezen jön majd vissza a házba, ráadásul egész éven át minden kifelé megy majd onnan.
  • Január elsején nem mindegy, hogy kit engedünk először a lakásba: a férfiak szerencsét hoznak, a nők épp ellenkezőleg.
  • Azt is jól meg kell gondolni, hogy mit teszünk először újév napján, mert jó eséllyel gyakran tesszük majd ugyanezt egész évben.
  • Régóta szokás az úgynevezett hagymakalendárium: a hónapokat jelképező 12 gerezd fokhagymát, vagy 12 szelet vöröshagymát kell besózni Szilveszter este. Amelyik gerezd reggelre nedves lesz vagy levet ereszt, azt mutatja, hogy abban a hónapban sok eső várható.

Boldog névnapot kívánunk Nektek, Szilveszter, Melánia, Katalin, Kitti!

NEM FOGUNK FÁZNI AZ ÉV UTOLSÓ NAPJÁN

Szilveszter napján az ország nagy részén tavaszias idő jöhet 10-16 fokos maximumokkal, míg Szegedre 13 fokot jósolnak. A reggel még ködösen, párásan telhet, majd délutánra kisüt a nap. Hajnalban 3 fokot, majd napközben már 13 fokot mérhetünk Szegeden. 

Bővebben:

SZEGED365 SZILVESZTERI KISOKOS: AZ ÖSSZES HASZNOS INFÓ, EGY HELYEN

Bár a központi, városi programoknak lőttek, Szeged telis-tele lesz remek bulikkal, az alábbi Szeged365 Kikapcsban pont ezeket gyűjtöttük össze:

A szilveszteri programajánlónkból Fülöp Timi ma délben érkezik egy kibővített kiadással, ha a fenti után még van benned kérdőjel, térj vissza hozzánk 12.00-kor! Apropó, hiányzik még pár üveg pezsgő vagy egy kis sonkatekercs-töltelék ma estére? Mutatjuk, mi, hogyan lesz nyitva ma Szegeden:

Ha durrogtatnál egy kicsit, de nem tudod, hogy lehet legálisan megoldani, ezt is elmagyarázzuk:

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb