Maximalista Régió

Átadták az SZTE inkubátorházát, a Science Park Szeged első létesítményét

Az ELI ALPS Lézeres Kutatóközpont mellett elterülő Science Park Szeged első létesítményeként kedden átadták a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Inkubátorházát.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az ünnepségen azt mondta, a kormány azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ra Magyarország a jelentős innovátorok közé lépjen elő. A magyar szakemberek képességeinek kibontakoztatását a kutatói életpálya támogatásával és világszintű infrastruktúra létrehozásával ösztönzik.

ORSZÁGSZERTE 14 TUDOMÁNYOS INNOVÁCIÓS PARKOT ALAKÍTANAK KI

A járvány idején soha nem látott együttműködés indult el a magyarországi kutatóintézetek és vállalkozások között – hangsúlyozta Palkovics László. Magyarországon a kutatói létszám a 2010-es 31 ezerről tavaly 60 ezerre emelkedett. Országszerte 14 tudományos innovációs parkot alakítanak ki – ezek egyike a szegedi – annak érdekében, hogy az akadémiai szférában keletkező tudás minél könnyeben utat találjon a vállalkozásokhoz – ismertette a miniszter. Az ünnepség részeként együttműködési megállapodást kötött az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium (EMBL).

TESZTLABORATÓRIUMOK, OKTATÁSI, GYAKORLATI TEREK – MÉG SZÁMOS ÉPÜLET HELYET KAP MAJD

Az inkubátorház felújítását a Ferroép Zrt. végezte el. Elvégezték a 3300 négyzetméter hasznos alapterületű, háromemeletes egykori laktanyaépület gépészeti, erős- és gyengeáramú felújítását, laboratóriumokat, irodákat alakítottak ki. Az épület a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ székhelyeként működik majd. A 85 hektáros Science Park Szeged fejlesztésének következő lépése a járműipari kompetenciaközpont épületének kialakítása lesz. Az elektromobilitás korszakának kihívásaira fókuszáló járműipari – oktatási, kutatás-fejlesztési és méréstechnikai – centrumban jól felszerelt – egyetemi és vállalatok keretein belül működő – laboratóriumokat hoznak létre. A közeljövőben megvalósuló tervek között szerepel a látogató- és konferenciaközpont kialakítása is, valamint a campus épületének megépítése, mely modern lakhatási körülményeket biztosít a diákok és kutatók részére. Az SZTE mérnökképzés struktúraváltásához és kutatásokhoz kapcsolódó infrastrukturális fejlesztés további eleme a műszaki-technológiai és innovációs központ épülettömbjének kialakítása, amelyben tesztlaboratóriumok, oktatási, gyakorlati terek, konferenciaterem is helyet kap majd – írták.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb