KikapcsVideo365

700 éves üzenet, ami ma is éppoly aktuális – Dante univerzuma címmel nyílik kiállítás a szegedi Reök-palotában

A REÖK, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete és a Magyar Dantisztikai Társaság szervezésében Dante univerzuma címmel ötven kortárs magyar képzőművész alkotásaiból nyílik kiállítás pénteken a szegedi Reök-palotában. A tárlat megnyitója előtt szerdán Dr. Nátyi Róbert, művészettörténész és Prof. Dr. Pál József irodalomtörténész mutatta be az alkotásokat a sajtó képviselőinek.

A KÉPZŐMŰVÉSZEK MŰFAJI MEGKÖTÉS NÉLKÜL KÉSZÍTETTÉK EL ALKOTÁSAIKAT DANTE HALÁLÁNAK 700. ÉVFORDULÓJÁRA

A Magyar Dantisztikai Társaság vezetésével magyar képzőművészeket kértek fel, hogy műfaji megkötés nélkül készítsenek egy-egy munkát Dante halálának 700. évfordulójára. Az így született alkotásokból készült válogatást elsőként Dunaszerdahelyen mutatták be tavaly ősszel, majd a kiállítássorozat anyaga Szentendrén volt látható, de a tárlat reprezentatív bemutatóját Szegeden tartják. Az alkotásokkal ezt követően Budapesten az Olasz Kulturális Intézetben, majd tavasszal a Római Magyar Akadémián találkozhat a közönség.

A LEGIZGALMASABB MŰVEK DANTE SZELLEMISÉGÉT IDÉZIK VISSZA

“Azt gondolom, hogy az egész kiállítás önmagában érdekes, hiszen egyfajta egységet mutat. Számomra azok a legizgalmasabb művek, amelyek Danténak a szellemiségét idézik vissza. Tehát nem feltétlen konkrét illusztrációról szólnak, ami egyébként 40-50 éve megszokott tendencia, hogy akik hozzányúltak a témához inkább illusztráltak, képszerűen dolgozták fel a szöveget. Az utóbbi évtizedekben ez megváltozott, már nem egy konkrét jelenetet választanak Dante fő művéből az Isteni színjátékból, hanem egy-egy problémát, egy erkölcsi, morális kérdést, vagy magát a pokol, a purgatórium, a paradicsom elképzelését. Szimbolikus, metaforikus formában fogalmaznak” – árulta el Dr. Nátyi Róbert, művészettörténész, a REÖK vezető kurátora, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánja.

DANTE MŰVÉNEK ÜZENETE MA IS ÉPPOLY AKTUÁLIS, MINT HÉT ÉVSZÁZADA

Dante a világirodalom talán legtöbbet illusztrált alkotója, aki nem hagyja nyugodni az embereket, éppoly aktuális ma, mint hét évszázada. Fő műve, az Isteni színjáték az emberi lényegről szól, ami semmit sem változott az évszázadok alatt, fogalmazott Prof. Dr. Pál József irodalomtörténész, a Magyar Dantisztikai Társaság tagja.

AZ ISTENI SZÍNJÁTÉK KÖZVETLEN AKTUALITÁSA AZ EMBER ÁBRÁZOLÁSÁNAK RENDKÍVÜLI GAZDAGSÁGÁBÓL ERED

“Dante üzenete a ma emberének nagyon sokrétű. Egyrészt az, hogy nagyon keveset változunk az évszázadok során, hiszen magunkon érezzük azokat a sorsokat, amelyekről olvasunk az Isteni színjátékban. A közvetlen aktualitása az ember ábrázolásának rendkívüli gazdagságából ered. A másik, ami tanulságként említendő, hogy tulajdonképpen azt hisszük, hogy a cselekedeteinknek nincs következménye. Ha a törvény nem büntet meg minket, akkor azt csinálunk, amit akarunk. E fölé helyez Dante egy olyan abszolút ítéletet, amit nem tudunk elkerülni, még akkor sem, ha a törvény szerint nem vagyunk bűnösök, de a belső meggyőződésünk, a belső erkölcsi érzékünk és a társadalmi morál érzés hosszú távon meghatározza azt, hogy miként fogják a mi cselekedeteinket megítélni” – mondta el kérdésünkre Pál József.

A kiállítás megnyitójára 2022. január 14-én 17 órakor kerül sor a Reök-palotában. A tárlatot február 20-ig tekinthetik meg az érdeklődők. Egy kis ízelítőként videónkban lesd meg az alkotásokat!

Fotók: Szűcs Péter

Operatőr: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb