Szegedi Arcok

Duda Ernő: ne azt számoljuk, hogy hanyadik, hanem 3-4 havonta oltassuk be magukat

Legalább félévente, de inkább 3-4 havonta javasolt egy-egy újabb oltást felvenni – javasolja Duda Ernő szegedi virológus. Hozzátette: minél idősebb valaki, annál rövidebb ideig biztosít számára védettséget az oltás.

Az adatok alapján, ha a Pfizer-oltás nem régi, néhány héten, egy-két hónapon belül történt, akkor az omikronnal szemben védelmet nyújt. A szakember kiemeli, hogy nem azt kell számolni, hányadik oltás, hanem hogy az illető az elmúlt 4 hónapban kapott-e oltást vagy sem.

3-4 HAVONTA JAVASOLT AZ OLTÁS

Minél idősebb valaki, annál rövidebb ideig biztosít számára védettséget az oltás, és minél egészségesebb fiatal valaki, annál hosszabb ideig bízhat abban, hogy az oltás meg tudja védeni a fertőzéssel szemben. “Legalább félévente, de inkább 3-4 havonta javasolt egy-egy újabb oltást felvenni, mert az elmúlt egy év alatt kiderült, hogy amit korábban hittünk, hogy az oltás az legalább 1-1,5 éven keresztül védeni fog, az legfeljebb a fiatal egészségesek körében lehet igaz” – mondta Duda Ernő az RTL Híradónak.

AZ IDŐSEKNÉL MÁSFÉL HAVONTA FELEZŐDIK AZ ELLENANYAGSZINT

Az ellenanyagszint-csökkenés az idősebbeknél sokkal gyorsabb, mivel ez a szint másfél havonta feleződik. Tehát ha valaki augusztusban kapott egy oltást, ma már minimális védelemmel rendelkezik. Az orvos véleménye szerint a WHO azért nem ajánlja a negyedik-ötödik oltást, mert sok olyan ország van, ahol az emberek mindössze 1-2 százaléka van beoltva. A prioritás az, hogy mindenütt a veszélyeztetettek és az egészségügyben dolgozók be legyenek oltva. “Ismereteim szerint nem indokolt kifejezetten az omikron ellen oltást kifejleszteni, de lehet, hogy a később megjelenő variánsokkal szemben már erre szükség lesz” – tette hozzá a virológus.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb