Kikapcs

Szegedre érkezik a Tapintható Univerzum: nem mindennapi programmal készülnek az Agórában

Veszprém, Békéscsaba, Szombathely, Győr és Budapest után Szegeden lesz megtekinthető a Bakonyi Csillagászati Egyesület hallható-tapintható ismeretterjesztő programja a Szent-Györgyi Albert Agórában. A tapintható és audio-guide-dal kiegészített interaktív kiállítás csak január 22-én szombaton lesz látogatható délelőtt 11-től, ahol a részvétel ingyenes. A program érdekessége, hogy látók és látássérültek is egyformán élvezhetik és megérthetik azt – írja szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a Szegedi Csillagvizsgáló.

Kiemelik, hogy a kiállítás különlegessége, hogy a programot az ötletgazda Bakonyi Csillagászat Egyesület a vakok és gyengénlátók számára fejlesztette, akik egyébként nem élvezhetik teljes mértékben a csillagászat és az űrkutatás látványosságait, eredményeit. Számukra csillagászok által vezetett csoportok is indulni fognak, amelyre előzetesen vagy a helyszínen is lehet regisztrálni.

HIÁNYPÓTLÓ MÓDON ADNAK BETEKINTÉST AZ UNIVERZUM VILÁGÁBA

A Tapintható Univerzum program során összesen 90 tapintható, domborított, egyedileg festett modellen keresztül megismerhetjük saját naprendszerünk égitestjeit. Az egyes makettekhez részletes audio-leírás tartozik. A tapintható, interaktív tárlat megalkotói a vak és gyengénlátó embereknek hiánypótló módon adnak betekintést az univerzum leginkább látás útján megismerhető izgalmas világába. A bemutató teljes élvezetéhez NFC vagy QR-kód olvasására alkalmas okostelefon szükséges, fülhallgatóval. Azok számára, akiknek nincs okostelefonjuk, a szervezők korlátozott számban tudnak eszközt biztosítani.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb