Közélet

Dagad az Agóra-botrány, az EMMI elé került az ügy

“Kétszeresen is törvénysértő, ezért vissza kellene vonni a szegedi közgyűlésnek azt a határozatát, amellyel december 17-én öt évre kinevezte a Szent-Györgyi Albert Agóra élére Balázs Csabát” – kéri Török József törvényességi észrevételében, mint a Magyar Narancs írja, a nyugalmazott szegedi népművelő, közművelődési szakértő és szakfelügyelő a kormányhivatalhoz fordult az ügyben. A krumpli azonban attól lett igazán forró, hogy az ügy már az Emberi Erőforrások Minisztériumánál (EMMI) van.

DECEMBERBEN INDULT AZ AGÓRA-GATE

A Szent-Györgyi Albert Agóra korábbi igazgatójának, Orbán Hedvignek február 15-én jár le a megbízatása. A szegedi közgyűlés pályázatot írt ki az állásra, amelyre a jelenlegi vezető mellett a siklósi, de Szegedhez is kötődő Balázs Csaba is pályázott. A közgyűlés bizottsága, majd többségi döntéssel a közgyűlés is Balázst választotta. 

Ez azért lett különösen fontos állás Szegeden, mert a közgyűlés a többi közművelődési intézményt is az Agórához kapcsolta.

Az ügy masszív felháborodást keltett,

  • Török József nyugalmazott népművelő petíciót indított,
  • támogatói flashmobot terveztek, melyet azonban az érintett kérésére elhalasztottak,
  • a Fidesz rendkívüli közgyűlést is összehívott az ügyben, de arra szürrális módon nem mentek el a többséget adó frakció tagjai, ezért határozatképtelenség miatt nem lehetett tárgyalni a kinevezés körülményeiről.

A KORMÁNYHIVATALHOZ FORDULT A KÖZISMERT SZEGEDI NÉPMŰVELŐ, SZERINTE A PÁLYÁZÓT MÁR AZ ELEJÉN KI KELLETT VOLNA ZÁRNI

Török József nyugalmazott szegedi népművelő most a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Osztályához küldte el törvényességi észrevételét a december 17-i szegedi határozattal szemben.

Emlékeztet arra, hogy a szegedi önkormányzat pályázati kiírása úgy szól, az igazgatói munkakör betöltéséhez közművelődési felsőfokú mesterfokú szakképzettség szükséges, és „a pályázó végzettségének, szakképzettségének vagy szakvizsgájának és egyben az intézmény alaptevékenységének megfelelő feladatkörben szerzett legalább ötéves szakmai gyakorlat”. Szerinte az igazgatói posztra megválasztott Balázs Csabának nincs meg az előírt 1. szakirányú egyetemi/mesterfokozatú végzettsége, sem az 5 év szakirányú gyakorlata. Ezért szerinte a pályázót már az elején ki kellett volna zárni a további folyamatból a hiányosságok miatt.

MÁR AZ EMMI-NÉL VAN AZ AGÓRA ÜGYE

Török József törvényességi észrevételére Juhász Tünde kormánymegbízott válaszolt: azt írta, hogy nincs hatásköre önkormányzati intézményvezetők, közművelődési intézményvezetők kinevezésének vizsgálatára, így nem tud érdemi választ adni. Mint írta, a közérdekű bejelentést továbbította az Emberi Erőforrások Minisztériumához, mint eljárásra jogosult szervhez.

BALÁZS CSABA: IDŐBEN TÁJÉKOZTATNI FOGOM BOTKA LÁSZLÓT ARRÓL, HOGY BETÖLTÖM-E AZ ÁLLÁST VAGY SEM

Balázs Csaba korábban a Magyar Narancsnak azt mondta, megválasztásának visszhangja meglepte, ezt a munkát nyugodt körülmények között érdemes végezni, konszenzussal a háta mögött. A január 7-i rendkívüli közgyűlés után úgy nyilatkozott, a szegedi polgármestert időben tájékoztatni fogja arról, hogyan dönt, betölti-e az állást vagy sem.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb