Közélet

Egy hónapja fagyoskodnak fűtés és meleg víz nélkül egy hódmezővásárhelyi társasház lakói

Egy hónapja kénytelenek fűtés és meleg víz nélkül fagyoskodni egy hódmezővásárhelyi társasház lakói, ahol még karácsony előtt állapította meg az MVM Égáz-Dégáz Zrt., hogy szivárog a gáz. A társaság akkor – a törvényi előírásoknak megfelelően – kizárta a társasházat a szolgáltatásból, a vezetékek cseréje a mai napig nem fejeződött be, a lakók egy része ideiglenesen a rokonokhoz költözött, a többiek rezsóval, hősugárzóval próbálják átvészelni a szibériai hideget. A társasházban a hőmérő mindössze 10-12 fokot mutatott legutóbb.

A LEGROSSZABBKOR KÉNYTELENEK FŰTÉS NÉLKÜL ÉLNI: SZOKATLANUL KEMÉNY ARCÁT MUTATJA A TÉL

Sokkal keményebb arcát mutatja a tél Szeged környékén, mint a korábbi évek januárjaiban, hetek óta nem ritka éjszakánként a mínusz 10 fok sem, de nappal is alig kúszik a hőmérő higanyszála a pozitív tartományba.

Ebben a zord időjárásban különösen kemény megpróbáltatások elé állította a sors azokat a családokat, akik Hódmezővásárhelyen, egy társasházban immár egy hónapja kénytelenek fűtés és meleg víz nélkül tengetni a mindennapjaikat – írja a Bors.

AKI SZERENCSÉSEBB, AZ LÉGKONDIVAL TUD FŰTENI – BORSOS ÁRON

A lap munkatársai meglátogatták a lakókat a házban, ahol Halász Jánosné elmondta, lányával és unokáival szerencsések, mert légkondicionálójuk is van, és a szerkezettel fűteni is tudnak – persze ez majd a hamarosan érkező villanyszámlán is meglátszik majd. “Ezzel egészítjük ki a villanyradiátort, de már most rettegünk: december 17-e óta ugyanis 1800 kW-os fogyasztásnál tartunk” – mesélte szomorúan az otthon betegeskedő unokáival összebújva didergő nagymama.

Amikor a lap ott járt, már nagyban folyt a munka a társasház alagsorában. A gázórákat leszerelték, a kötések azóta újak, sőt már a fővezetéket is kicserélték, azonban a nyomáspróba, illetve a gázórák visszaszerelése még hátravan.

LAKÓNKÉNT 23 EZER FORINTOT KÉRNEK EL A MÉRŐESZKÖZ LESZERELÉSÉÉRT, DE A VISSZASZERELÉS SEM LESZ OLCSÓ

“A mérőeszköz leszerelése minden lakónak közel 23 ezer forintjába kerül, azt a számlát már kiküldték, de gondolom, a visszaszerelés sem lesz olcsóbb” – ecsetelte a helyzetüket kétségbeejtőnek nevező Sára, aki addig is, amíg nem lesz újra gáz a lakásban, a rokonoknál fürdik majd. A gyerekek számára továbbra is azon a villanyrezsón melegíti a vizet, amin immáron ötödik hete főz – nem csoda, hogy nem jön mosoly az arcára.

LAVORBAN MOSAKODNAK, VILLANYBOJLERREL MELEGÍTIK HOZZÁ A VIZET

A 82 éves édesanyjával élő Erikáéknál még most is áll a fa, az asszonyokat meglehetősen fagyos emlékek fűzik majd 2021 karácsonyához.

“Mi már hetek óta lavorban mosakszunk, amihez a konyhában melegítjük a vizet egy kis villanybojlerrel” – magyarázta Erika a takaros, ottjártunkkor mindössze 12 fokos helyiségben. A hölgy anyja, Erzsébet ráadásul korából adódóan többnyire nyitott szájjal alussza át az éjszakát, ami reggelente rendre megbosszulja magát, mint az idős asszony mesélte, mindig fájós torokkal ébred.

NYUGI, BÁR VÁSÁRHELYEN VAGYUNK, EZ MÉG NEM AZ MZP-FÉLE REZSICSÖKKENTÉS

Az eset okairól a lap azt írja, hogy az MVM Égáz-Dégáz még decemberben azt állapította meg, hogy a gázvezeték szivárog, ezért a társaság – a hatósági előírásoknak megfelelően – kizárta a társasházat a szolgáltatásból. A törvény azt mondja, hogy a telekhatáron belüli földgáz rendszerek üzemképes és biztonságos állapotban tartására az ingatlan tulajdonosa kötelezett. Amint megtörténik a társasház részéről a hálózat biztonságossá tétele, a társaság azonnal, soron kívül intézi a műszaki felülvizsgálatot. A cég szerint ezt követően tudják majd csak visszakapcsolni a társasházat a gázszolgáltatásba.

Forrás és fotók: Bors, Metropol

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb