KikapcsVideo365

Szeged365 videóriport: végigsuhant Szegeden Holle anyó jeges lehelete-így néznek ki városunk befagyott tavai

Akár szeretjük a hideget, akár nem, a téli táj szépsége tagadhatatlan. Igaz, nagy havazásokat nem hozott Szegedre és környékére még az idei szezon, a tartós mínuszoknak köszönhetően azonban elkezdtek befagyni a városunk szívében található záportározó tavak: vékony jégpáncél borítja a Vértót, a Zápor-tó sötétkék vízfelszínét, szemet kápráztatóan csillog a napfény a Holt -Maros befagyott felszínén és méretes jégszigetek úszkálnak Tisza folyónk nyugalmat árasztó, csendes víztükrén.

A LEGKEMÉNYEBB TELEKEN SEM FAGYNAK BE A TAVAK TELJESEN

A legkeményebb hideg teleken sem fagynak be a tavak a medrük aljzatáig. Még a sekély vizű tavakban is mindig marad olyan folyékony halmazállapotú vízréteg, amelyben az élővilág, az állatok és a növények túlélik a zord hideget. Míg az édes állóvizeknek elég nulla fok, a folyóknak a víz mozgása miatt ennél egy kicsit hidegebbre, mínusz 0,5 – mínusz 1 fokra kell hűlniük ahhoz, hogy beinduljon a jegesedés.

ÉLETVESZÉLYES LEHET A JÉGRE MERÉSZKEDNI

Jelenleg Szeged záportározó medencéiben és tavain jellemzően csak néhány centiméteres a jégréteg, de nem mindenütt összefüggő. Például a Vértó vízfelületének kb. ¾-e fagyott, viszont nagyon fontos, hogy mindenhol életveszélyes lehet a jégre merészkedni. Ezek a tavak, ha be is fagynak, a jég nem egyenletes rajtuk, például a vízbefolyások környékén, vagy a magas partfal mentén. Szegeden egyébként nincs kijelölt korcsolyázó hely a tavakon, záportározókon, azonban egy romantikus, üdítő séta a parton bármikor kellemes kikapcsolódást nyújthat. A látvány magáért beszél, sasold meg videónkban a Vértó, a Zápor-tó, a Holt -Maros és a Tisza gyönyörű téli köntösét.

TAVALY TÉLEN IS MEGCSODÁLHATTUK SZEGEDEN A BEFAGYOTT TAVAK SZÉPSÉGÉT

Tavaly télen is kijutott Szegeden a lenyűgöző látványból, ahogy Holle anyó jeges ujjaival végigsimított tavaink finoman fodrozódó vízén, nyomában nem maradt más csak a naptól csillogó tükörsima jégréteg. Az akkor készült fotóriportunkat az alábbi linkre kattintva tekintheted meg.

Operatőr, fotók: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb