Kikapcs

Szeged365 fotóriport: lesd meg, hogyan öleli körbe a ragyogó jégpáncél Szeged tavait

Az elmúlt napok zord és hideg időjárása, a fagypont alatti hőmérséklet megtette hatását, Szeged kedvelt tavainak víztükrét vékony jégpáncél borítja szerte a városban. Az átlátszó ragyogásában hívogató jégrétegen korcsolyázó kacsákat figyelhetünk meg, miközben a vékony hártya itt-ott megrepedező felszínén utat tör magának a tó sötétkékes, zöldes vize. Tarts velünk Török Kornél fotóriporter kollégánk segítségével, és gyönyörködj a meleg szoba biztonságában tavaink téli szépségében.

BÚVÁR – TÓ

Búvár-tó egy mesterséges tó Szeged belterületén, mely a 20. század kezdetén még a város legnagyobb kiterjedésű tava volt. A tó körüli nádasban számos madár él, vonulási időszakban pedig a vándorló fajok is feltűnnek. Legutóbb 63 különböző madárfaj egyedeit számolták össze a tónál. Még ilyenkor, télen is, a befagyott tó jégpáncélján tipegnek a szárnyasok, a látogatók nagy örömére.

HOLT – MAROS

A Holt – Maros zöld folyosóként húzódik Újszeged szívében, ahol tekintélyes méretű örökzöldek, nádassal tarkított part, virágok, csend és nyugalom fogadja a látogatót. A természet nem zavartatja magát a városias környezetben: száznegyvenhárom madárfaj, többek között nádi poszáta, törpegém és nádi rigó, továbbá mocsári teknősök és kétféle védett bogárfaj egyedei élnek a Holt-Marosnál, amely élővilága elrejtőzött most szemünk elől ebben a hideg, téli napban, de miután az utolsó jégdarab is elolvadt a tó felszínén, visszatér a vízparti élet.

VÉRTÓ

Vértó egy kis méretű állóvíz Szegeden, Rókus külső részén, ami télen is, a tó felszínén lebegő jégszigetekkel apró oázisként várja partján a nyugalmat kereső szegedieket.

ZÁPOR TÓ

A Zápor tó tükörsima jeges felszíne is egy csepp nyugalmat csempész a szemlélődő látogató lelkébe, kitűnő célja lehet egy frissítő téli sétának, akkor is, ha a természet a fagyosabb arcát mutatja.

Fotók: Török Kornél, szeged365.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb