KikapcsVideo365

A Szegedi Szabadtéri Játékok különleges hangulata olyan élményt nyújt a nézőknek, amiért évről-évre visszatérnek – interjú Barnák László főigazgatóval

Izgalmas évaddal készül az idei nyárra a Szegedi Szabadtéri Játékok: a Petőfi Sándor életéről szóló Szabadság, szerelem! című ősbemutatóval indul az évad a Dóm téren, jön Verdi La Traviata című operája, visszatér a Mamma Mia!, és bemutatják a világ musical irodalmának egyik legnépszerűbb darabját, a Chicagot is. Az újszegedi színpad is számos remek produkcióval kecsegteti az érdeklődőket: az izgalmas színházi előadások mellett koncertek is helyet kaptak a repertoárban. Arról, hogyan zárták a tavalyi évadot és hogyan született meg az idei évad programja, Barnák Lászlóval a Szegedi Szabadtéri Játékok főigazgatójával beszélgettünk.

A TAVALYI ÉVADBAN 28 ELŐADÁSON TÖBB MINT 66 EZER NÉZŐ LÁTOGATOTT EL A SZABADTÉRIRE

Barnák László elárulta, a tavalyi évadban a 90. jubileumát ünneplő Szegedi Szabadtéri Játékok a várakozásokon felüli sikernek örvendhetett, hiszen 28 előadáson, több mint 66 ezer nézője volt összesen két helyszínen a teátrumnak. A szabadtéri színház töretlen népszerűségét mutatja, hogy több előadás is teltházas volt, mint például az Apáca Show, a Jézus Krisztus Szupersztár, vagy a West Side Story a Dóm tér színpadán, de ugyanúgy az újszegedi színpad nézőtere is megtelt például a Veres1Színház vendégelőadásán, a Nők az idegösszeomlás szélén, vagy például a Dumaszínház vendégprodukciói során.

AZ ÉVADTERV ÖSSZEÁLLÍTÁSÁNÁL A LEGFONTOSABB, HOGY MIRE LEHETNEK KÍVÁNCSIAK A NÉZŐK

Barnák László elárulta, az évadterv meghatározásánál nagyon sok szempontot kell figyelembe venni, de a legfontosabb, hogy mire lehetnek kíváncsiak a nézők. Az alkotók, a rendezők személye, a címek keltik fel elsősorban az érdeklődők figyelmét, de természetesen magának a Szabadtérinek is van egy olyan különleges, egyedi hangulata, ami olyan élményt nyújt, hogy az ország különböző pontjairól vonzza az embereket, amiért évről-évre visszatérnek Szegedre.

A FŐIGAZGATÓ ÖTLETÉRE BŐVÜLT AZ ÚJSZEGEDI SZÍNPAD KÍNÁLATA NAGYSZABÁSÚ KONCERTEKKEL

Az újszegedi program, ahogy a főigazgató beszámolt róla, az ő ötlete alapján bővült az idei évadban nagyszabású koncertek sorozatával. „Szerettem volna, ha olyan koncertekkel is köszönthetjük a nézőket, akik a nyári időszakban egyfajta hiánypótló lehetőségként találkozhatnak ezekkel az előadókkal Szegeden, hiszen vannak ugyan fesztiváljaink és olyan kulturális intézményünk, ahol évad közben akadnak nagyszabású koncertek is, de a nyári időszakban azt tapasztaltam, hogy valahogy ez hiányzik a város életéből. Azt gondolom, hogy vonzó lehet az érdeklődők számára nemcsak Boban Markovics Orkestar koncertje, hanem Dés László koncertje, az, hogy találkozhatnak Presser Gáborral, Rost Andreával, vagy akár a Budapest Bár koncertjét élvezhetik” – mondta el Barnák László, majd azt is hozzátette, egy olyan fajta technikai fejlesztésre is készülnek Újszegeden, miszerint szeretnék beborítani a színpad tetejét, ezáltal biztosítva, hogy ne maradhassanak el az előadások.

A CHICAGO A VILÁG EGYIK LEGSIKERESEBB DARABJA, AMI MOST ELŐSZÖR SZEREPEL A SZABADTÉRI REPERTOÁRJÁBAN

Azt is megtudtuk, hogy minden évben nagyon fontos, hogy a Szabadtéri kínáljon olyan saját produkciót, amely felkelti a nézők érdeklődését, és bár a Chicago a világ egyik legsikeresebb darabja, de mégsem szerepelt eddig a Szabadtéri programjában. „Bízom abban, hogy a szereposztás, az a koncepció, amellyel Béres Attila rendező, aki már több műfajban is sikeresen színpadra vitt előadásokat a Dóm téren, nagyon jól ismeri, hogy mire van szüksége a nézőknek, a szakmai csapatnak, mi valósítható meg a Dóm téri színpadon” – közölte Barnák László.

VALENTIN-NAPI MEGLEPETÉSSEL KÉSZÜL A FESZTIVÁL JEGYIRODA

Mint megtudtuk, érdemes már most gondolni a jegyek vásárlására is, hiszen, akik most megváltják azokat a nyári előadásokra, kis ajándékokkal is gazdagabbak lehetnek. A parádés program mellett a Szegedi Szabadtéri Játékok Valentin – napra készülődve ugyanis egy kis aprósággal kedveskedik közönségének: minden, az előadásokra a Fesztivál Jegyirodában jegyet váltó néző különleges Szabadtéri-bonbont vihet haza.

Operatőr: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb