Szegedi Arcok

Karikó Katalin és két kutatótársa átvette a Mahidol Herceg Díjat Bangkokban

Nem múlhat el úgy egy nap Szegeden, hogy ne írjunk Karikó Katalinról. Az SZTE sajtóközleménye szerint ma élőben közvetítette a thaiföldi televízió, amint a Prince Mahidol Award kitüntetettjei átveszik „Ő Királyi Fensége, Maha Chakri Sirindhorn hercegnőtől” az elismerést. A ceremónia körüli napokban minden díjazott, köztük Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora, konferencián és tudománynépszerűsítő programokon vett részt.

„Az igazi siker nem a tanulásban rejlik, hanem az emberiség javára való alkalmazásban” – idézi H. R. H. Mahidol Songkla hercege gondolatát a thaiföldi kitüntetést bemutató honlap. Az orvostudomány területről a 2021. évi Prince Mahidol Award elismerést 2022. január 27-én vette át Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora, valamint az amerikai University of Pennsylvania professzora, Drew Weissman, továbbá a kanadai University of British Columbia professzora, Pieter Cullis professzor.

A CHAKRI MAHA PRASAT PALOTÁBAN VOLT A CEREMÓNIA

A Mahidol Herceg Díj történetének a bemutatóját követően kisfilmen illusztrálták, hogy milyen körülmények között végzik kutatómunkájukat a kitüntetett tudósok. A Prince Mahidol Award Alapítvány elnöke, Prasit Watanapa professzor ismertette a díjazottak tudományos eredményeit. Hangsúlyt kapott, hogy Karikó Katalin professzor PhD fokozatát a Szegedi Tudományegyetemen szerezte. A Karikó – Weissman kutatópáros közös eredményeit ismertetve elhangzott: „egymás mellett dolgoztak az mRNS technológia és annak orvosi alkalmazása fejlesztésén”. 2005-ben fedezték fel, hogy az mRNS-ben lévő nukleozidok módosítása csökkentheti az idegen RNS-sel szembeni sejtreakciókat. Ez fontos lépés volt az mRNS technológia hasznosításában. A lipid nanorészecskék orvosi alkalmazásának úttörője, Cullis professzor által kidolgozott módszert sikerrel alkalmazták az mRNS vakcinák szállítási rendszerének a kifejlesztésére. A bangkoki Chakri Maha Prasat palota díszes tróntermében „Ő Királyi Fensége, Maha Chakri Sirindhorn hercegnő” adta át a 2020. és 2021. évi Mahidol Herceg Díjakat, majd beszédet mondott. Ezt követően magán meghallgatáson fogadta a díjazottakat és kísérőiket a Sommut Dhevaraj Uppabat Hallban.

KARIKÓ KATALIN ANNAK ÖRÜL A LEGJOBBAN, HOGY AZ MRNS TECHNOLÓGIA MÉG AZ Ő ÉLETÉBEN HASZNOSÍTHATÓ LETT

A díjátadót követő tévés interjúban Karikó Katalin elmondta: Thaiföldön nagyon jól érezte magát, nagyszerű tapasztalatokat szerzett. Járt például a Prince Mahidol múzeumban és egy helyi kórházban. Hangsúlyozta: örül, hogy az mRNS-technológia még az életében hasznosítható lett és egy világjárvány leküzdésében is segítséget nyújt, oltóanyag formájában. Reméli, hogy a hírvivő RNS és a kidolgozott módszer alapján új gyógyszereket lehet fejleszteni, amelyeket sok új területen fel tudnak majd használni. A Thai Királyi Család által alapított Prince Mahidol Award egy-egy éremmel, oklevéllel és 100.000 amerikai dollár (közel 32 millió forint) összegű pénzjutalommal jár.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb