Közélet

Megágyaztak a kötelező oltás bevezetésének Ausztriában

Ausztriában a héten élesedik az a jogszabály, amely kötelezővé teszi a koronavírus elleni oltást a 18 éven felüliek számára. Több ország is bevezette már az idősek vagy az egészségügyi dolgozók számára a kötelező oltottságot, azonban Európában Ausztria az első ország, amely ilyen intézkedést fogadott el – írja a BBC.

Az osztrák kormány szerint az oltások hatékonyak a súlyos lefolyású fertőzés ellen, és a törvényre azért van szükség, hogy a jövőbeni lezárásokat megelőzzék. A törvény ugyan a héten lép hatályba, de a hatóságok csak március közepén kezdik el ellenőrizni az emberek oltási státuszát.

CSÚNYA BÜNTETÉS JÁR ANNAK, AKI NEM VESZI AZ OLTÁST

Azok, akik megtagadják az oltást, 600 eurótól 3600 euróig terjedő bírságra számíthatnak. Kivételt képeznek azok, akik egészségügyi okokból nem kaphatják meg, vagy akik gyereket várnak. A kötelező oltás ellen több tüntetés is volt az országban. A szélsőjobboldali, oltásellenes Osztrák Szabadságpárt már jelezte, hogy bíróságon fogja megtámadni a jogszabályt. A héten egyébként Ausztria megkezdi a koronavírus járványhoz kapcsolódó korlátozások enyhítését. A lépésekre azért kerülhet sor, mert az omikron változat a magas fertőzési mutatója ellenére csökkent a kórházi kezelések száma. Szombattól, éjfélig meghosszabbítja az éttermek és üzletek nyitvatartási idejét, illetve az eddigi maximális 25 helyett 50 ember lehet egyszerre egy rendezvényen. Február 12-én feloldják a 2G korlátozásokat is, amelyek megtiltják, hogy a nem létfontosságú boltokba bemehessenek azok, akik nincsenek beoltva a vírus ellen, illetőleg nem estek át a fertőzésen.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb