Közélet

Volt kupola, nincs kupola – letépte a vihar a Szegedi Csillagvizsgáló tetejét

“A vasárnapi szélvihar letépte a csillagvizsgáló tetejét, a Kertész utca felől látható is” – írta üzenetében Andrea nevű olvasónk, akitől a fotók egy részét is kaptuk. A vasárnapi szélvihar bődületes károkat okozott Szegeden és az országban, mint korábban írtuk,

  • országosan, hétfőn délig az ezret is meghaladta a kárbejelentések száma,
  • Csongrád-Csanád megyében több, mint 100 esetben kellett kivonulni a tűzoltóknak,
  • a viharos szél közel egymilliárd forintos kárt okozott.

VIHAROS SZÉL VS SZEGEDI CSILLAGVIZSGÁLÓ: 1-0

Az olvasói helyzetjelentéssel párhuzamosan a Szegedi Csillagvizsgáló közleménye is megjelent, mint írják, a vasárnap esti szélvihar nem csak megráncigálta, de szabályosan le is tépte a Szegedi Csillagvizsgáló kupolájának tetejét. Senki sem volt a közelben, így személyi sérülés nem történt, sőt, szerencse a szerencsétlenségben, hogy a tetőszerkezeten kívül minden más – mechanikák, távcsövek, elektromos hálózat – épségben maradt.

Andrea nevű olvasónk fotói:

A Szegedi Csillagvizsgáló fotói:

“A Magyar Csillagászati Egyesület Szegedi Csoportjának lelkes tagjai szerencsére gyorsan a segítségünkre siettek, és egy ideiglenes fólia-megoldással elejét vették a közvetlen beázásveszélynek – fáradozásaikat ezúton is köszönjük!” – írták közösségi média oldalukon, ahol arról számoltak be, a továbbiakban megpróbálnak találni egy áthidaló megoldást, hogy akár már az új tetőszerkezet elkészülte előtt is belevághassanak a márciusi nyitvatartásokba és a 40-es régóta esedékes felújításába.

“Óriási katasztrófa tehát nincs, ám sok lelkes és segítőkész ember viszont van” – zárta beszámolóját a Szegedi Csillagvizsgáló csapata.

A KÉTFARKÚ KUTYÁK PÉNZÉN FEJLESZTENÉNEK CSILLAGBÁZIST

Korábban írtuk: pályázatot hirdetett a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a megmaradt kampánypénzeinek elköltésére, a “Rózsa Sándor II. Népi Közpénz Tékozló Alap” 150 millió forintot oszt szét. Eddig 309 nevezés érkezett, köztük hat szegedi jutott a második fordulóba, közülük a legtöbb voksot a Csillagbázis fejlesztés Szegeden kapta, ők 240 szavazatnál tartanak cikkünk megírásának pillanataiban.

A “Csillagbázis fejlesztés” kivételesen nem a Kétfarkú Kutyák korábban a Stefánián dekkoló, majd novemberben új helyszínt kapó űrkikötőjét takarja, hanem egy jóval hétköznapibb dolgot: a Szegedi Csillagvizsgáló távcsövét szeretnék felújítani a pénzből, a pályázó pedig a Szegedi Csillagvizsgáló Alapítvány.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: buy Blackberry Dream
'Fel a tetejéhez' gomb