Közélet

Ujhelyi István: már a keleti vakcinával oltottak is könnyebben utazhatnak az EU területén

“Zöld lámpa fog világítani az ellenőrző applikációkban azoknak, akiknek nemrég a két keleti oltásra még pirosan villogott” – közölte Ujhelyi István mai sajtótájékoztatóján, ahol bejelentette, hogy a Sinopharm- és a Szputnyik V vakcinával oltott magyar állampolgárok utazási nehézségei is elhárultak.

“Az a magyar állampolgár, aki egy keleti vakcina után második oltásként európai engedélyezésű oltóanyagot kért, illetve két keleti vakcina után a harmadik, emlékeztető oltását már az Európai Unió által elfogadott oltóanyagok egyikéből kapta, azok teljes jogú tulajdonosai lesznek az egységes, uniós Covid-igazolványnak” – jelentette be Ujhelyi István, az Európai Parlament közlekedési és turizmusbizottságának alelnöke, aki a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet elnöke is egyben.

AZ ELMÚLT ÉVBEN KÉNYTELEN VOLT SOK SZÁZEZER MAGYAR, ÉS SZÁMOS SZEGEDI AZ OLTÁSOK ELLENÉRE IS TESZTEKET VÉGEZTETNI

Az EP-képviselő közölte: mindez azután nyert megerősítést, hogy hivatalos jogértelmezést kért az Európai Bizottságtól a hatályos szabályokat illetően, aminek eredményeként előbb írásban, majd egy keddi egyeztetésen személyesen is tájékoztatást kapott a keleti oltások elfogadásáról Didier Reynders igazságügyi biztostól. Az elmúlt évben sok százezer magyar, és számos szegedi kénytelen volt a költséges teszteket elvégeztetni, az EU ugyanis nem fogadta el a Szputnyik V és a Sinopharm-vakcinát. “Zöld lámpa fog tehát világítani az ellenőrző applikációkban azoknak, akiknek nemrég a két keleti oltásra még pirosan villogott” – fogalmazott Ujhelyi István.

A HARMADIK OLTÁS UTÁN AZ UNIÓS IGAZOLVÁNY KORLÁTLAN IDEIG HASZNÁLHATÓ

Az EP-képviselő elmondta azt is, hogy az aktualizált rendszerben a két oltással rendelkező személyek uniós Covid-igazolványa 270 napig érvényes, a harmadik oltást felvett európaiak igazolványa jelen állás szerint korlátlan ideig használható. “Az EU intézményei ezzel csak a határátlépést, a beutazást tették korlátozásmentessé, az adott tagállamok határain belül érvényes egyedi korlátozásokról (étterem, tömegközlekedés, szociális terek használata) mindig tájékozódni kell, ezek ugyanis az adott országok hatáskörébe tartoznak, és eltérhetnek egymástól” – hívta fel a figyelmet Ujhelyi.

FEBRUÁR 15-TŐL HAZÁNKBAN IS ÁTALAKUL A VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNY OLTÁSI IGAZOLVÁNNYÁ

Ezt Gulyás Gergely jelentette be az év első Kormányinfóján. Ettől kezdve csakis akkor lesz érvényes, ha valaki megkapta a harmadik oltást vagy két oltást kapott, de a második óta 6 hónapnál több nem telt el.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb