Szegedi Arcok

“Ennél jobb közösséget nem is kívánhatnék” – exkluzív interjú a Kisteleken szolgáló nigériai Brendan atyával

Amanso Brendan Chika, azaz Brendan atya, 2020 nyarán érkezett Kistelekre, ahol pappá szentelését követően megkezdte első szolgálatát. A nigériai származású atya azóta szépen beilleszkedett a helyi közösségbe, második otthonának tekinti a Szeged melletti várost. Arról, milyen kereszténynek lenni Nigériában, mi motiválta hivatásában és milyen különbségek láthatóak az afrikai ország és hazánk vallásgyakorlásában Brendan atyával beszélgettünk.

MÁR GYERMEKKÉNT TUDTA, HOGY A PAPI HIVATÁST SZERETNÉ VÁLASZTANI

Brendan atya már gyermekként a papi hivatásra készült. Egy általános iskolás élménye motiválta ebben, ami olyan nagy hatást gyakorolt rá, hogy eldöntötte, az Urat szeretné szolgálni. Vallásos családból származott, édesanyjával és a testvéreivel hetente többször is ellátogattak a misékre.

A NIGÉRIAI PLÉBÁNOS NAGY HATÁST GYAKOROLT RÁ, EZ INDÍTOTTA EL A PAPSÁG ÚTJÁN

“Figyeltem a plébánosunkat, hogyan misézik és ez nagyon megragadott. Majd az egyik szentmise után, amikor láttam, hogy a nigériai nagy melegben teljes miseruhában prédikált, homloka gyöngyözött a forróságtól, odamentem hozzá, hogy megkérdezzem, hány ruhát kell viselnie az istentisztelet alatt. Ő elmagyarázta, a papoknak kötelező ez a viselet és nekem ez nagyon megtetszett, hogy itt van egy ember, aki az afrikai hőség ellenére is követi a szabályokat. Ezután kezdtem el ministrálni, segíteni a szentmisében és akkor már az volt a vágyam, hogy pap lehessek” – mesélt a kezdetekről az atya.

AZ ATYÁT 2020 NYARÁN SZENTELTE PAPPÁ A SZEGEDI DÓMBAN KISS-RIGÓ LÁSZLÓ PÜSPÖK ÚR

Brendan atya Nigériában az elemi iskola négy osztályát elvégezve a kisszemináriumban kezdte meg papi tanulmányait. Érettségi után pasztorális gyakorlatot teljesített, majd egy spirituális év következett, azután pedig a nagyszeminárium. Az atya ezt követően a püspökétől kapott lehetőséget arra, hogy Magyarországon tanulhasson, és a szeminárium elvégzése után itt szenteljék őt pappá, a Szeged-Csanádi Egyházmegye szolgálatára. Brendan atya 2014. február 26-án érkezett hazánkba, majd 2020. július 25-én a Szegedi Dómban Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök pappá szentelte.

NIGÉRIÁBAN TELJESEN MÁS KERESZTÉNYNEK LENNI

Az atya földrajzilag is hatalmas utat járt be hivatásának köszönhetően. Elmondta, nagyon nagy különbségek tapasztalhatóak a két ország vallás gyakorlásában. Még nincs 200 éve, hogy megérkezett a kereszténység Nigériába, míg Magyarországon több, mint ezer éves múltra tekint vissza. Talán ezzel is indokolható, hogy az afrikai országban sokkal inkább helyet kap a vallás az emberek mindennapi életében. “Elmondhatom, hogy Nigériában majdnem minden ember valamelyik valláshoz tartozik: legyen az keresztény, muszlim, vagy a törzsi vallás. Bennünk van, hogy valahová tartoznunk kell. Sajnos Magyarországon úgy látom, egyre kevesebben gyakorolják a vallást, de hála a Jó Istennek itt is találkozok olyan emberekkel, akik komolyan veszik a hitüket” – tudtuk meg Brendan atyától.

AZ AFRIKAI ORSZÁG EGYES RÉSZEIN MA IS ÜLDÖZIK A KERESZTÉNYEKET

Nigéria hatalmas ország. A vallás szempontjából két nagy részre osztható. A déli részen, ahonnan az atya is származik, az ott élők keresztény többségben vannak, így nincs probléma, mindenki nyugodtan gyakorolhatja a vallást. Nigéria északi területein azonban különösen aktív a Boko Haram nevű iszlamista terrorszervezet, mely azt hirdeti, hogy a nyugati típusú oktatás és életmód bűn. Az itt élők élő keresztények rengeteget szenvednek a hitük miatt, sokszor az életüket fenyegetik ezek a szélsőséges szektás mozgalmak.

KISTELEKEN EGY SZERETŐ, BEFOGADÓ KÖZÖSSÉGRE TALÁLT AZ ATYA

Magyarországon teljesen más a helyzet. Az atya elárulta, nagyon jól érzi magát Kisteleken, ahol egy szerető és befogadó közösség része lehet, akik segítik mindenben és nyitottsággal állnak hozzá, a plébánosa, Antal Imre atya is minden támogatást megad számára, hogy be tudjon illeszkedni a magyar gyülekezetbe. Papi feladatai mellett az ópusztaszeri általános iskolában hittant tanít, ezáltal is hasznos tapasztalatokat gyűjt és fejleszti magyar nyelvtudását.

A KISTELEKIEK UGYANAZZAL A LELKÜLETTEL JÁRNAK TEMPLOMBA, MINT A NIGÉRIAIAK

“Itt kicsit más, ahogy az emberek gyakorolják a vallást. Otthon sokkal többen vesznek részt a szentmiséken, de szerintem a kistelekiek ugyanazzal a lelkülettel jönnek a templomba, mint akik Nigériában is járnak misére. Jó helyen vagyok és ezért nagyon nagy hálát érzek, hogy első helyemként itt szolgálhatok. Otthon érzem magam Kisteleken és ennél jobb közösséget nem is kívánhatnék” – árulta el Brendan atya.

A képeket köszönjük szépen Brendan atyának!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb