Közélet

Katás hölgyek: részesülhetünk mi is az adóvisszatérítésekben

A kata népszerűsége töretlenül növekszik, egyre többen élvezik ennek a kedvezményes, rugalmas adózási formának az előnyeit. A konstrukció hátránya azonban, hogy számos adóvisszatérítésre nem vagyunk jogosultak. Kevesen tudják, de erre is akad azonban kiskapu – csupán egy megbízható családtag bevonására van szükség. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan használhatjuk ki az állami kedvezményeket katásként. 

Szeged környékén is egyre több a vállalkozó kedvű hölgy, akik közül sokan a katás adózást választják. Erről tanúskodik az is, hogy a környéken egyre több az ilyen vállalkozásra szakosodott könyvelő is. 

Nem véletlenül: a kisadózók tételes adója, vagyis a kata jelenleg a legnépszerűbb adózási forma Magyarországon. Erről tanúskodik, hogy létrehozásának évében, 2013-ban 10 ezernél kevesebb vállalkozó választotta, 2021-ben pedig már csaknem elérte a 430 ezret ez a szám, derül ki egy munkaügyi portál statisztikájából.

A HÖLGYEK SZÁMÁRA A KATA KÜLÖNÖSEN KEDVEZŐ

A kata népszerűsége a jutányos adómértékben, a rugalmas feltételekben és az egyszerű működésben rejlik. A hölgyek számára ezek a paraméterek kifejezetten kedvezőek: akár az anyai teendők mellett, vagy többféle tevékenység egyszerre végzése esetén is lehetséges így a vállalkozás. 

A kiszámíthatóság is a női óvatosságnak kedvez: főállásban 50.000 forint, mellékállásban 25.000 forint havi adót kell megfizetniük, illetve lehetőség van emelt, 75.000 forintos adó teljesítésére is.

A vállalkozás kiadásai így előre láthatók, hiszen a havi kata mellett már csak a helyi iparűzési adót, valamint az iparkamarai tagság és könyvelő jelentette költségeket kell megfizetni.

A katás vállalkozók alanyi adómentesek, vagyis évi 12 millió forintos bevételig áfamentesen állíthatnak ki számlát, ami egy rendkívül kedvező konstrukció hazánkban.

HÁTRÁNYAI IS VANNAK A KATÁNAK

Van azonban a katázásnak árnyoldala is. A legnagyobb hátránya, hogy az alkalmazottaknál alacsonyabb összegű nyugdíjra számíthatunk majd, mintha ugyanennyi nettó bevétellel alkalmazottként dolgoznánk. Hasonlóan ehhez, az olyan anyasági támogatások esetén, mint a CSED vagy a GYED is alacsonyabb járulékalappal számolnak majd.

További hátrányként könyvelhetjük el, hogy a legtöbb esetben állami adóvisszatérítésekre sem vagyunk jogosultak katásként. Nagy meglepetés és öröm volt ezért 2021 év végén a hír, hogy katásként is igényelhető a 2021-re vonatkozó családi szja-visszatérítés. Ennek értelmében gyermekes katás vállalkozóként a 2021-ben befizetett adó negyedét igényelhetjük vissza – amennyiben munkavállalóként, ekhósként nem merítettük ki a maximális keretet, a 809.000 forintot. 

Bár kevesen tudják, de nem ez az egyetlen mód, amely esetében járhat adóvisszatérítés a katásoknak. Cikkünk további részében bemutatunk egy ilyen legális kiskaput.

NYUGDÍJCÉLÚ ADÓVISSZATÉRÍTÉS KATÁSOKNAK?

Az állami nyugdíj összege a jövőben jelentősen csökkenni fog a szakértői előrejelzések szerint, így mindenképp szükségünk van nyugdíjmegtakarításra ahhoz, hogy ne csökkenjen majd drasztikusan életszínvonalunk. 

Az öngondoskodást az állam azzal ösztönzi, hogy nyugdíjcélú megtakarítások esetén a befizetett díjak 20 százalékát – de egy maximalizált összeget – visszatéríti személyi jövedelemadónkból.

Katásként kiváltképp szükségünk lesz nyugdíj-kiegészítésre, hiszen csak minimális összegre számíthatunk. Éppen ezért kifejezetten hátrányt jelent, hogy a nyugdíjcélú megtakarítások kedvezményei a személyi jövedelemadóhoz kapcsolódnak, így nem részesülhetünk ezekből.

Ezt a hátrányt azonban kiküszöbölhetjük egy kiskapu segítségével. Katásként is megkaphatjuk a maximum 130.000 forintos adóvisszatérítést. Nézzük, hogyan! 

ÖSSZESEN AKÁR 280. 000 FORINTOT KAPHATUNK VISSZA

Az egyik államilag támogatott nyugdíjcélú megtakarítási forma, a nyugdíjbiztosítás nyújt erre lehetőséget. Ennél a konstrukciónál ugyanis eltérhet a szerződő fél és a biztosított személye. Vagyis lehetséges az, hogy a díjakat papíron más fizeti, miközben az összegyűlt, hozamokkal növelt összegre később mi leszünk jogosultak. 

A szerződő fél bárki lehet, aki a személyi jövedelemadójából vissza tudja igényelni a befizetések 20 százalékát, maximum 130.000 forintot. Ezt az összeget pedig a nyugdíjbiztosítás számláján írják jóvá, így a mi megtakarításunk gyarapodik a visszatérítéssel.

Így tehát katásként is lehetőségünk nyílik arra, hogy egy családtag, vagy egy megbízható közeli barát segítségével legálisan szert tegyünk az állami adóvisszatérítésre

Ráadásul ha családtagunk a saját nyugdíjcélú megtakarítására más konstrukciót választ:  önkéntes magánnyugdíjpénztárat vagy nyugdíjelőtakarékossági számlát, lehetősége lesz saját maga számára is visszatérítést igényelni. Vagyis összesen akár 280.000 forintot kaphat majd vissza befizetett adójából. 

A lehetőséget érdemes alaposabban is megismerni, hiszen segítségével teljesen jogszerűen élhetünk katásként is az állami támogatás kedvezményével, és részesülhetünk az évi 130.000 forintos adójóváírásban. És valljuk be, katásként nyugdíj-megtakarításra mindenképp szükségünk lesz. Ezzel a lehetőséggel pedig nem csak a katázás előnyeit élvezhetjük, hanem megelőzhetjük későbbi, nyugdíjunkat érintő hátrányait is. 

Fotók: Freepik

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: auto swiper
'Fel a tetejéhez' gomb