Közélet

Szeged az egyik legdrágább megyeszékhely, 25.6 millió egy átlag használtlakás ára a Napfény Városában

A 2021-es év során Szeged az egyik legdrágább megyeszékhellyé lépett elő – írja elemzésében a Duna House. Csongrád-Csanád megyében a használtlakások közel 18, az újépítésűek pedig 13%-kal drágultak meg 2020-hoz képest. Az ingatlancég adatai szerint a tranzakciók közel 85%-a Szegeden realizálódott, ugyanakkor egyre többen szemeznek az agglomerációs településekben rejlő lakhatási lehetőségekkel is.

25.6 MILLIÓ FORINT A HASZNÁLT LAKÁSOK ÁTLAGÁRA SZEGEDEN

A Csongrád-Csanád megyei ingatlantranzakciók közel felét a téglalakások tették ki 2021-ben, míg a paneleket és a házakat egyenlő, 27-27%-os arányban keresték a vevők. A KSH legfrissebb jelentése alapján a megyeszékhelyen a használt lakások átlagára, 17,9%-os éves emelkedés után elérte a 25,6 millió forintot. Az átlagos négyzetméterár 346-ról 400 ezerre nőtt 2021 végére. Így a megyeszékhelyek között az 5. legdrágább város. Az újépítésű ingatlanok iránti kereslet is folyamatosan nő. Árak tekintetében 13%-os drágulás érzékelhető, ma már 650 ezer forintért lehet az újépítésű lakások, házak négyzetméterét megvásárolni Szegeden.

AZ ADÁSVÉTELEK 85%-A SZEGEDEN TÖRTÉNT

Tavaly az adásvételek közel 85%-át Szegeden kötötték, a megye nagyvárosai közül Hódmezővásárhelyen és Csongrádon jelentkezett kereslet. „Csongrád-Csanád megyeszékhelyének agglomerációjában Deszk, Klárafalva, Sándorfalva és Kübekháza a legnépszerűbb települések, ahol főleg kisházakat keresnek az ügyfelek” – kezdte Ékes Ildikó, a szegedi Duna House egyik franchise partnere. „A vidéki ingatlanoknál is jelentősen nőttek az árak a falusi CSOK-nak és a felújítási támogatásoknak hatására. Ma már 15-20 millió forint alatt nem is kapnak házat a vevők, még vidéken sem.”

A szakértő érdekességként hozzátette: Ebben a régióban a fiatalok igyekeznek berendezkedni az önellátásra, és ez alapján keresnek energiatakarékos házakat. Sokan meg akarják termelni a saját szükségleteiket, kertészkednek, állatot tartanak, napelemet raknak fel, hogy minél kevesebb energiával tartsák fent magukat és otthonukat. Éppen ezért a fenntarthatóság fontos szemponttá vált a házvásárlásnál.

800 MILLIÓÉRT KÍNÁLNAK EGY LUXUSHÁZAT PUSZTAMÉRGESEN

A Duna House kínálatában jelenleg a legdrágább ingatlan a térségben egy 9,5 hektáron elterülő luxusbirtok Pusztamérgesen, amihez a főépület mellett étterem, erdők, mezők, kisházak, medencék, parkolók, szauna- és masszázsrészleg is tartozik. Mindezt közel 800 millió forintért kínálják eladásra. A TOP10-ben is csupa olyan ingatlan található, elsősorban a megyeszékhelyen, amelyek ára jóval 100 millió forint felett van. A 2021-es rekordeladást egy Szeged külvárosi családi ház jelentette, ami 91,35 millió forintért kelt el.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb