Mindenmás

Fekete párduc? Felejtsd el, tudunk jobbat: aranysakál tépett szét macskát és őzet Peresztegen

Heteken át a Kiskunhalas, majd Szolnok környékén észlelt fekete párduc tartotta lázban az országot, annyira, hogy a Szegedi Rendőrkapitányság kollégáit még a Hattyasi Kiskertekbe (Szeged-Tompasziget) is ki kellett vezényelni, miután többen a nagyvadat vélték látni. Jelentjük, új predatorunk van, egy Győr-Moson-Sopron megyei kistelepülésen aranysakál tépett szét egy macskát és egy őzet.

Széttépett macska és őz tetemét fedezték fel Peresztegen, az új település mögötti erdősávban – írja az Index, feltételezések szerint aranysakál ölhette meg az állatokat. Miután megtalálták a tetemeket, közölték a helyi vadásztársasággal, amely megerősítette  az aranysakál jelenlétét a területen, egyben javasolták, hogy a kisállatokkal rendelkező emberek legyenek óvatosak.

GYORSABBAN TERJESZKEDIK, MINT AZ IKEA: SZEGED KÖRNYÉKÉN IS EGYRE GYAKORIBB VENDÉG A NÁDI FARKAS

A nádi farkasnak is nevezett állat terjeszkedésben lévő faj – mondta dr. Jánoska Ferenc, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kara Vadgazdálkodási és Vadbiológiai Intézetének igazgatója. Kiemelte, hogy az 1990-es években kezdtek újra terjeszkedni, és ma már egész Norvégiáig jutottak. Az aranysakál emberre nem veszélyes, a rókánál kissé nagyobb termetű ragadozó. Magyarországon leginkább kisemlősökkel, rágcsálókkal, apró vadakkal táplálkozik, tette hozzá a szakértő, azonban a baromfiudvarokat félteni kell tőle.

LEGUTÓBB ALGYŐN ÉS DESZKEN LŐTTEK ARANYSAKÁLT

Két hete pont Algyőnél lőttek ki a vadászok egy fehér aranysakált, az eset érdekessége, hogy akár egy hibrid egyed is lehetett az elejtett vad:

Tavaly novemberben Deszknél lőttek aranysakált, a vendégségben lévő vadász egy 16 kilós kant ejtett el:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb