Szegedi Arcok

Féktelenül, Szegeden: orbitális balhé volt az egyik szegedi helyi járaton

Megvan még a Féktelenül című Sandra Bullock – Keanu Reeves film? Nagyjából a film szereplőihez hasonlóan érezhette magát Kitti nevű olvasónk, aki elmondása szerint az egyik szegedi helyi járaton keveredett egy egészen szürreális kalandba. A tízéves kislányával utazó anyuka szerint a buszsofőr először az egyik utast rángatta le a járatról, majd megállás nélkül, gyakorlatilag az összes megállót kihagyva a Cserepes sori végállomásig döngetett.

EGYSZER CSAK KIHAJÍTOTTA A SRÁCOT

Az eset vasárnap délben történt, a bennünket megkereső Kitti a Kisteleki Ede utcánál szállt fel 10 éves kislányával a buszra. Mint mesélte, velük együtt egy 16 év körüli srác is felszállt két másikkal, ők a járat közepén, a fiúk a hátsó részen álltak. A Hajnal utcai megállónál jártak, amikor az olvasónk beszámolója szerint a sofőr kiszállt a fülkéből, hátra ment és mindenféle előzetes kommunikáció nélkül, némi trágár üvöltözés keretében a grabancánál fogva kihajította a járatról a srácot.

PADLÓ GÁZZAL RAJTOLTAK EL, LEFEJELTE A SOFŐR MÖGÖTTI PLEXIT

“Hátra mentem és megkérdeztem, miért csinálta” – kérdezte az elborult tekintetű sofőrtől Kitty, elmondása szerint a válasz az volt, hogy a fiú jegy nélkül utazik. A bennünket megkereső hölgy szerint a férfi ez utóbbira rá sem kérdezhetett a srácnál, annyira gyorsan történt a balhé, csak szimplán hátrament és idegből kidobta a járatról. Az utas visszaszállt, kiabálni kezdett, a sofőr pedig magára csukta a vezetőfülke ajtaját és kövér gázzal meglódult. Olvasónk szerint akkorával, hogy a járművön tartózkodók közül többen alig tudtak megkapaszkodni, ő maga a plexinek esett neki, enyhébb sérüléseket szerezve.

KIABÁLÁS, KAPÁLÓZÁS, SZEMBESÁV

“Ott kapaszkodtunk a halálra rémült 10 éves lányommal, a sofőr nyomta a gázt, a srác kiabált vele, én pedig könyörögtem, hogy álljunk már meg” – emlékezett vissza. Közben egy idős hölgy a fiatalembert kérlelte, hogy ne kapálózzon, üvöltözzön az egyébként is sík ideg sofőr felé, mert baleset lesz a dolog vége.

Mint Kitti mesélte, a nagy sebességnek és a vezetés közbeni balhénak köszönhetően a Cserepes sori végállomás előtt volt, hogy még a szembe sávba is át-átmentek, még szerencse, hogy éppen akkor senki sem közlekedett abban.

A Féktelenül című filmbe illő affér az utóbbi helyszínen ért véget, az olvasónk rendőrt akart hívni, erre megállt a busz, a kislányával és a 16 év körüli kamasszal együtt leszálltak, a sofőr pedig kövér gázzal tovább hajtott.

RÉGI TÍPUSÚ JÁRAT VOLT, NINCS RAJTA KAMERA

Olvasónk először a velük együtt leszálló, az idegességtől reszkető srácot kezdte el faggatni, mint mesélte, azt próbálta megtudni tőle, hogy volt-e valami konfliktusuk előzetesen a sofőrrel. Elmondása szerint a fiú – aki folyamatosan azt hajtogatta, nem kellett volna a segítségére sietni, meg tudta volna védeni magát egyedül is – válasza nemleges volt, a másik félből pedig szintén nem tudta kiszedni az információt a történések hevében. Miután megnyugtatta a halálra rémült kislányát, felhívta a tömegközlekedési cég diszpécserszolgálatát, akik közölték vele, hogy sajnos ez “egy régi járat volt, nincs rajta kamera”, illetve azt, hogy továbbítják a dolgot a sofőr felettesének, az anyukát pedig arra kérték, menjen be hozzájuk panaszt tenni kedden. Az egyébként készséges telefonos operátortól azt is megtudta, hogy a szabályzatuk értelmében a vezetőnek nincs joga hozzáérni az utashoz, vagy letessékelni azt a járatról.

Mint Kitti mesélte, ő egy könnyebb zúzódással úszta meg a kört, még gondolkodik rajta, hogy bemenjen – e látleletet vetetni magáról. A vasárnap volt az egyetlen szabad napja, úgy volt vele, nem szeretné az SBO-n tölteni azt. A nagyobb gond, hogy a kislánya rettenetesen megrémült a történtek láttán, a trágár konfliktus még órákkal később is téma volt náluk.

MEGSZÓLALT A VOLÁNBUSZ, BELSŐ VIZSGÁLATOT INDÍTOTTAK

Megkeresésünkre, melyben vázoltuk az olvasónk által vázolt esetet, illetve továbbítottuk az általa az egyik szegedi közösségi média csoportba feltöltött sztorit, a járatot üzemeltető Volánbusz Zrt. hétfőn délután reagált egy rövid levélben. Mi úgy értelmeztük, az esetet cáfolják is meg nem is, mint írták, “az esettel kapcsolatban 2022. február 6-án, vasárnap több bejelentés is érkezett a társasághoz, ezek között olyan bejelentés is található, amely szöges ellentétben áll” az anyuka által elmeséltekkel.

Egy valami biztos: a Volánbusz vizsgálatot indított az ügyben, szerkesztőségünknek azt ígérték, az eljárás lezárása után bővebb tájékoztatást is tudnak majd adni.

Amint újabb információkat kapunk az ügyben, cikkünket frissíteni fogjuk. Az egyik, a társaságnál dolgozó, neve elhallgatását kérő forrásunk szerint sokkal egyszerűbb lenne, ha minden járaton – így a szóban forgó régebbi típusú buszon is – lenne kamera. A járat számát – a személyiségi jogok védelme és az ártatlanság vélelme érdekében – szándékosan nem írtuk bele a cikkünkbe. Amennyiben a buszsofőr vagy a konfliktus másik résztvevője nyilatkozni szeretne az ügyben, állunk a rendelkezésére.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Study in Africa
'Fel a tetejéhez' gomb