Kikapcs

A történelem ismétli önmagát: 20 éve a nagyrábéi fekete párduc tartotta lázban az országot

Tavaly december óta tartja izgalomban az egész országot az a titokzatos fekete párduc, amit először Kiskunhalason, majd számos településen – Szolnok, valamint Eger mellett, Kecskeméten, de még Szegeden, pontosabban a Hattyasi Kiskertekben – is többen látni véltek. A nagymacska nagyon gyorsan misztikus legendává nőtte ki magát, vannak, akik szentül hisznek létezésében, de ahogy telik az idő, egyre több szkeptikus hang is megszólal az állattal kapcsolatban. A sors iróniája, hogy 20 évvel ezelőtt egy nagyon hasonló eset tartotta lázban a Hajdú-Bihar megyei Nagyrábé lakóit, akik szintén látni véltek egy fekete párducot.

20 ÉVE EGÉSZ NAGYRÁBÉ FELBOLYDULT A TELEPÜLÉSEN LÁTNI VÉLT FEKETE PÁRDUC HÍRÉRE

20 évvel ezelőtt, 2002-ben teljesen felpezsdült az élet a bihari kis településen, Nagyrábén, miután többen is arról számoltak be, egy fekete párducot láttak kószálni a községben. Akkor, az RTL Klub stábja ki is szállt a helyszínre és a titokzatos fekete párduc nyomába eredt. A helyiekkel készült riportok gazdag élménybeszámolókról adtak számot, többen aprólékos részletességgel mesélték el a nagymacskával való találkozásukat.

VOLT OLYAN PORTA, AHOL EGY NAGYOBB FENYŐT IS KIVÁGTAK, NEHOGY OTT VERJEN TANYÁT A VADMACSKA

Akkoriban azt is beszélték, hogy a szomszédos falu egyik, egzotikus állatokat is tartó gazdálkodójától szökött el a párduc, sőt volt, aki tudni vélte, hogy végül vadászok lőtték ki az állatot, de a tényt nem hozták nyilvánosságra. Egy biztos, komoly volt a helyiek aggodalma a fekete ragadozó hírére, volt például olyan porta, ahol egy nagyobb fenyőfát is kivágtak, mert attól tartottak, hogy ott verhet „fészket” a veszélyes nagymacska.

A SZTORI TÖBB PONTON IS SÁNTÍTOTT

A sztori ugyan már akkor kicsit sántított, mert a nyilatkozók többsége a helyi kocsma vendégköréből került elő, és akadt köztük olyan, mint a településen élő fiatal, Albucz Tibi és barátja, akik némi mássalhangzó-torlódással küzdve a „spárduc” kifejezést használták, miközben hatalmas átéléssel mesélték találkozásukat az állattal: megmutatták a kamerába mekkora volt a párduc, arról is beszéltek, hogy a nagymacska valamelyik mellső lábára sántított, sőt még azt is tudni vélték, hogy nőstény volt.

20 ÉV TÁVLATÁBÓL ÚGY TŰNIK, KIDERÜL AZ IGAZSÁG A NAGYRÁBÉI FEKETE PÁRDUCRÓL

20 év távlatából és a sokakat megmozgató halasi fekete párduc apropóján a Hajdú Online újságírói ellátogattak Nagyrábéra, hogy felidézzék a helyiekkel a legendás nagymacska történetét. Mint kiderült, a település lakóiban máig él az eset, sőt, megtalálták az immáron felnőtt Albucz Tibit is, aki ennyi év után elárulta, valójában sose látta a párducot, de barátjával annyira szerettek volna annak idején a tévében szerepelni, hogy kitalálták a történetet.

A HALASI FEKETE PÁRDUC KILÉTÉT MÉG MINDIG REJTÉLY ÖVEZI

Tehát a nagyrábéi fekete párduc titkáról úgy tűnik ennyi év után lehull a lepel, de vajon mi a helyzet a halasi fekete párduccal? Valóban létezik, vagy csak az emberek gazdag fantáziája és mérhetetlen kreativitása színezte ki az eseményeket? Reméljük azért, nem kell 20 évet várnunk arra, hogy fény derüljön a kiskunsági nagy ragadozó rejtélyére is.

Forrás: sokszinuvidek.24.hu/haon.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb